Osnovnošolski program

Osnovnošolski program Grace

Program Grace je nadaljevalni programerski program, na katerem se bomo osredotočali na programiranje modernih spletnih aplikacij.

Brezplačna udeležba
Prijavnina:
568,00 € (71,00 € / mesec)

Možno je obročno plačevanje.

Podrobnosti:
Trajanje: 
30 srečanj po 90 minut
Datum: 
srede (16.30 — 18.00, od 4. 10. 2023 naprej
Težavnost: 
Predznanje je potrebno!
Starostna skupina: 
7.—9. razred

O aktivnosti

Zakaj Grace oziroma kdo je Grace?

Zakaj Grace oziroma kdo je Grace? Tudi ta program smo poimenovali po slavni računalničarki – Grace, Grace Hopper. Programsko kodo bomo sicer pisali v precej višjenivojskih jezikih, ki pa bi danes verjetno izgledali precej drugače, če Grace ne bi pustila svojega pečata na področju računalništva. Več o Grace si lahko prebereš na tej povezavi.

Predznanje je potrebno!

Udeleženci in udeleženke potrebujejo predznanje s področja programiranja. V kolikor so obiskovali programe na 404, je primerno pridobljeno znanje iz programov Ada/Ada Online in Roobotika (in seveda programa Grace, če so ga predhodno obiskovali). V kolikor so znanje pridobili drugod, je potrebno poznati vsaj enega od programskih jezikov (npr. Python, PHP, JavaScript), hkrati s poznavanjem osnovnih konceptov programiranja (računanje, spremenljivke, if stavki, while in for zanke).

Kaj bomo počeli?

Sklop 1 – Ponovitev programerskih veščin
Na začetku bomo v srečanju ali dveh ponovili in obnovili naše programersko (pred)znanje, na katerem bo temeljilo naše delo v nadaljevanju. Ključno bo predvsem znanje Javascripta in v manjšem obsegu tudi HTML/CSS-a.

Sklop 2 – Uvod v razvoj spletnih aplikacij
Spoznali se bomo z različnimi koncepti in tehnologijami, ki sestavljajo sodobne spletne aplikacije. Naučili se bomo uporabljati React za grajenje spletnih strani in kako iz javnih aplikacijskih vmesnikov (API-jev) lahko pridobimo podatke, ki jih potem prikažemo na naši spletni strani.

Sklop 3 – Projektno delo
Letos smo se odločili, da ne bomo delali na celoletnem projektu, ki bi ga razvijali vsi skupaj, ampak bodo udeleženci in udeleženke tekom leta razvili več manjših, zaključenih enot – projektov, ki si jih bodo izbrali sami glede na zahtevnost, področje zanimanja ipd. Cilj je spodbuditi samostojno delo, usvojitev osnovnih konceptov razvoja spletnih aplikacij (predvsem z Reactom) in pridobivanje izkušenj s področij zanimanja.

Sklop 4 – Uvod v razvoj (najbolj) sodobnih spletnih aplikacij
Konec leta si bomo pogledali še najsodobnejša ogrodja in tehnologije, ki se danes uporabljajo za razvoj najnovejših aplikacij, kot sta Next.js in SvelteKit. Pogledali si bomo tudi, kako objaviti take aplikacije, da so dostopne širšemu spletu.

Več informacij:

📍Kje: Delavnica Mladinskega tehnološko – razvojnega centra 404 (Mencingerjeva ulica 7, 1000 Ljubljana) in vzporedno preko spleta.

🙋Za koga: Program je primeren za otroke od 12. do 14. leta starosti (vpis 2023/24 v 7.-9. razred) z ustreznim predznanjem.

❗Dodatne informacije: Minimalno število udeležencev je 8, maksimalno 12.

Prijavnica

Brezplačna udeležba
Prijavnina:
568,00 € (71,00 € / mesec)

Možno je obročno plačevanje.

Podrobnosti:
Trajanje: 
30 srečanj po 90 minut
Datum: 
srede (16.30 — 18.00, od 4. 10. 2023 naprej
Težavnost: 
Predznanje je potrebno!
Lokacija: 
404, Mencingerjeva ulica 7
Starostna skupina: 
7.—9. razred
PRIJAVNICA

Kje nas najdete?

Organizator

Zavod 404 in Društvo 404
Mencingerjeva ulica 7
1000 Ljubljana
pisarna@404.si+386 40 250 533