skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."

Ada Lovelace je znana kot ena prvih programerjev na svetu. Poznamo jo po opisu algoritmov za izračune iz načrtov za »analitični stroj«, ki si ga je zamislil Charles Babbage. Celoletni program za vse mlade učenke in učence, ki bi rade_i postale_i programerke in programerji, smo zasnovali v štirih tematskih sklopih, ki v enem letu podajo osnove algoritmičnega mišljenja, delovanja računalnika, logike grafičnega programiranja iger ter oblikovanja spletnih strani.

Kaj bomo počeli?

Sklop 1: Razstavljanje in sestavljanje računalnika

Spoznali bomo računalniške komponente, njihov namen in kako jih združiti v osebni računalnik.

Sklop 2: Skripte in funkcije

Python je v zadnjih letih postal eden izmed najbolj priljubljenih programskih jezikov. Uporablja se ga za programiranje vseh vrst aplikacij. Za povrh pa je Python še idealen programski jezik za učenje, saj so njegove osnove zares preproste. Da pa bo vse skupaj še malo bolj zanimivo, si bomo pogledali tudi delovanje operacijskega sistema Linux in osvojili osnovne bash ukaze za delo v terminalu.

Sklop 3: Arkadne igre

Spoznali bomo tudi fizično računalništvo in elektronska vezja. Sestavili bomo kar svoja in se naučili programirati vhodne ter izhodne enote. Tako bomo še bolje razumeli zgradbo in delovanje računalnika.

Sklop 4: Računalniške igre

Vsi smo najbrž že vsaj enkrat v življenju igrali računalniške igre. Toda pravi programerji in programerki igre ne samo, da igrajo, ampak jih tudi ustvarjajo! Kako? V JavaScriptu se bomo naučili sprogramirati preprosto 2D računalniško igro in jo seveda tudi preizkusili s svojimi vrstniki.

Sklop 5: Spletne strani

Po internetu brskamo skoraj vsi in skoraj vsak dan. Za brskalniki, spletnimi stranmi, aplikacijami in drugimi spletnimi vsebinami se skriva veliko različnih vrst tehnologije. Ogrodje prav vseh pa predstavljata tehnologiji HTML in CSS, ki ju bomo spoznali v tem sklopu in z njima poskrbeli, da bo na svetovnem spletu dostopna tudi naša prva spletna stran.

Dodatne informacije

Cena: 54 € / mesec (skupaj: 432 €)

Kdaj: Vsako sredo od 18.00 do 19.30 (Ada na 404) od 5. oktobra naprej do predvidoma konca maja (30 srečanj).

Kje: Delavnica Mladinskega tehnološko – raziskovalnega centra 404 (Mencingerjeva ulica 7, 1000 Ljubljana)

Za koga: Program je primeren za otroke od 11. do 15. leta starosti (vpis 2022/23 v 6. – 9. razred)..

Dodatne informacije / Ada na 404: Učenci programirajo na naših računalnikih. Vsak udeleženec lahko prek spletne učilnice ves čas dostopa do gradiv in prek nje oddaja dodatne naloge. Minimalno število udeležencev je 10, maksimalno 14.

Prijavnica
Back To Top