Razvoj in raziskave

Zavod 404 se ukvarja tudi z raziskovanjem in razvojem novih tehnologij. V sklopu tega 404 sodeluje z industrijo na področjih razvoja programske in strojne opreme, razvoja izdelkov in svetovanja. Vsi raziskovalni in razvojni projekti vključujejo mlade inženirje in inženirke za katere je to priložnost, da že tudi tekom študija delajo na resničnih industrijskih izzivih, saj je poslanstvo 404 tudi povezovanje izobraževanja z industrijo.

Naš poudarek je na raziskavah in razvoju tehnologije 3D tiskanja, IOT ter farmacevtske in laboratorijske tehnologija. V zadnjih 10 letih smo razvili več rešitev za različne sektorje in zgradili 4 spin-off podjetja.

Vedno smo odprti tudi za nova sodelovanja. Vabljeni, da stopte z nami v stik!

Join Our Team

CastQC

V sklopu CastQC projekta bomo proizvedli močnejšo in trajnostno aluminijevo zlitino, ki bo neposredno prispevala k 30% zmanjšanju teže in 20% zmanjšanju emisij CO2 v primerjavi s sedaj najbolj uporabljeno aluminijevo zlitino DIN 226.

Prototipni kosi iz zlitine bodo narejeni s postopkom tlačnega litja pod visokim pritiskom, struktura zlitine pa bo kvazikristalna in zato bolj odporna proti koroziji.

Projekt CastQC je sofinanciran s strani EIT RawMaterials.

Partnerji: Iskra ISD Group; Kolektor; University of Ljubljana, Faculty of Natural Sciences and Engineering, Department of Materials and Metallurgy; ZAG Slovenija, TEH-CUT d.o.o. in Zavod 404.

Spletna stran:
https://castqc.eu/

WOOL2OOP

Cilj WOOL2LOOP projekta je ponuditi nove učinkovite tehnologije za zmanjšanje količino odpadkov (iz) mineralne volne z razvojem novega gradbenega materiala, ki ima podobne lastnosti kot keramika ali beton. Gre za metodo alkalne aktivacije, končni izdelki pa se izdelajo z metodo 3D tiska.

Vloga Zavoda 404 pri projektu je bila izdelava stroja za 3D tisk geopolimerov in identifikacija zmesi za tisk v obliki gelov.

Projekt je bil sofinanciran s strani Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 821000.

Glavni partner: Saint Gobain Finland
Spletna stran: https://www.wool2loop.eu/en/
Rezultati:
https://www.wool2loop.eu/en/deliverables/

Respirator DIHAM

Partnerji respiratorja »DIHAM« smo se združili tekom krize COVID-19, ki je v 2020 ogrozila življenja povsod širom sveta. Združili smo se s ciljem razvoja prototipa respiratorja za reševanje življenj, ki bi ga lahko v celoti samozadostno proizvajali v Sloveniji, s slovenskimi komponentami in slovenskim znanjem.

To iniciativo smo uspeli pripeljati od popolnega kaosa do delujočega prototipa, s pro-bono trudom.

Gre za tako imenovani turbinski tlačni respirator (brez napihljivega meha), namenjen najbolj kritičnim bolnikom, z močno poškodovanimi pljuči, ki ne dihajo več sami in potrebujejo medicinsko prilagojeno doziranje mešanice zraka in kisika. Naprava je zasnovana na način, da lahko deluje tako v bolnišničnem okolju, kot v mobilnih bolnišnicah ali celo samostojno.

Partnerji: LOTRIČ Metrology, DOMEL, Technology Park Ljubljana, EKWB, BPMC in Zavod 404.

Predstavitveni video:
https://youtu.be/l4lTdEm74ss