skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."

Zavod 404 z domačimi in tujimi podjetji sodeluje na področjih razvoja programske in strojne opreme, razvoja izdelkov in svetovanja v fazi načrtovanja. Znanje, ki ga mentorji in študenti pridobijo na projektih lahko neposredno pretvorijo v reševanje resničnih izzivov industrije ali sami začnejo svojo podjetniško pot.

Razvoj 3D tiskalnikov

Izdelava 3D tiskalnikov po naročilu je eno izmed področji na katerih je Zavod 404 aktiven že od same ustanovitve. Za potrebe farmacevtske industrije smo razvili dva tipa tiskalnikov.

  • Klasični FDM (Fused Deposition Modeling) kjer tisk poteka s pomočjo ekstruzije polimera v filamentu. Polimer je prepojen z učinkovino, katere dozo lahko kontroliramo z velikostjo tiskanega objekta.
  • Powder tiskalnik, ki smo ga razvili v preteklem letu pa tekočino nanša na prašni substrat, ki ga poveže. Prednost tiskalnika je, da se tisk izvaja pri sobni temperaturi, za razliko od klasičnega postopka kjer se učinkovina ekstrudira pri visoki temperaturi.

Spectre Laboratories d.o.o. je leta 2019 postalo drugo uradno spin-off podjetje Zavoda 404. Ukvarja se z razvojem prašnih (powder) 3D tiskalnikov za potrebe farmacevtske industrije.

Razvoj na področju IOT

TELEVERSE d.o.o. je leta 2018 postalo prvo uradno spin-off podjetje Zavoda 404. Ukvarja se z razvojem programske in strojne opreme za potrebe IOT na področju energetike. Poleg fizičnih naprav v podjetju razvijajo tudi orodja za interpretacijo in statistično analizo.

Televerse predstavlja napredne rešitve telemetrije. Z razvojem lastnih merilnih naprav smo naročnikom omogočili priklop velikega števila senzorjev, poleg tega pa lahko gradimo enotno zbirko podatkov in s tem zagotavljamo varnost in konsistentnost. Spletna platforma omogoča analizo in opozorila v realnem času ter naprednejšo analizo podatkov na podlagi katere temeljijo predikcije in model za optimizacijo procesov.

Drugi razvojni projekti

Skupaj z izumiteljem dr. Zoranom Prevedenom smo zasnovali in izdelali Smart-OR – inteligentni koš za štetje medicinskih odpadkov s katerim se lahko inštrumentar/-ka med operacijo v celoti posveti asistiranju kirurgu. Naprava prek IR svetlobne zavese šteje število odpadkov in jih izpisuje na zaslonu. Napravo je trenutno na testu v petih bolnišnicah, v letu 2019 sledi še certificiranje za namensko uporabo.

Mednarodni in nacionalni razpisi

Razvojno delavnost, skupaj z nacionalnim in mednarodnimi partnerji dopolnjujemo z udeležbo na razpisih, kjer krepimo notranjo verigo znanja, ter vzpostavljamo dolgotrajna partnerstva. Posebej smo aktivni na področjih 3D tiska, konstrukcije prilagojenih strojih rešitev za industrijo in interneta stvari (IOT).

Trenutni razpisi:

3DHEMP – korak k industrializaciji aditivne tehnologije

Naziv projekta: 3DHEMP – korak k industrializaciji aditivne tehnologije Javni pozv: AMABLE konzorcij (Horizont 2020)…

Več

IoT Interactive Live Platform – ILP

Cilj javnega razpisa je spodbujanje izvajanja prebojnih in inovativnih projektov skladno s cilji prednostnih področij…

Več

Razvoj portfolia zdravil v inovativni dozirni obliki

Naziv projekta: Razvoj portfolia zdravil v inovativni dozirni obliki Javni razpis: Javni razpis za »Spodbude…

Več
Back To Top