skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."

Zavod 404 z domačimi in tujimi podjetji sodeluje na področjih razvoja programske in strojne opreme, razvoja izdelkov in svetovanja v fazi načrtovanja. Znanje, ki ga mentorji in študenti pridobijo na projektih lahko neposredno pretvorijo v reševanje resničnih izzivov industrije ali sami začnejo svojo podjetniško pot.

Razvoj 3D tiskalnikov

Za potrebe farmacevtske industrije smo razvili tri tipe 3D tiskalnikov, katerih cilj je laboratorijska izdelava personaliziranih zdravil in ter prehranskih dodatkov

  • Klasični FDM (Fused Deposition Modeling) kjer tisk poteka s pomočjo ekstruzije filamenta. Filament je lahko prepojen z učinkovino, katere dozo ter čas raztapljanja lahko kontroliramo z velikostjo in zapolnjenostjo tiskanega objekta.
  • Powder tiskalnik, ki smo ga razvili v preteklem letu tekočino z vezivom nanša na prašni substrat ter ga poveže. Prednost tiskalnika je, da se tisk izvaja pri sobni temperaturi, za razliko od klasičnega postopka, kjer se učinkovina ekstrudira pri visoki temperaturi.
  • Gel tiskalnik je nadgradnja prej omenjenih tiskalnikov. Prednosti printanja z gelom je poleg printanja pri sobni temperaturi, tudi bolj čisto in učinkovito printanje. Enega iizmed tiskalnikov smo razvili tudi za podjetje CeBeDot, ki pripravlja tanke CBD lističe za domačo rabo.

Spectre Laboratories d.o.o. je leta 2019 postalo drugo uradno spin-off podjetje Zavoda 404. Ukvarja se z nadaljevanjem razvoja prašnih (powder) 3D tiskalnikov za potrebe farmacevtske industrije. Ustanovili so ga študentje in diplomanti različnih tehničnih fakultet iz Ljubljane.

Raznoliki razvojni projekti

Smart-OR

Skupaj z izumiteljem dr. Zoranom Prevedenom smo zasnovali in izdelali Smart-OR – inteligentni koš za štetje medicinskih odpadkov s katerim se lahko inštrumentar/-ka med operacijo v celoti posveti asistiranju kirurgu. Naprava prek IR svetlobne zavese šteje število odpadkov in jih izpisuje na zaslonu. Napravo je trenutno na testu v petih bolnišnicah, v letu 2019 sledi še certificiranje za namensko uporabo.

Respirator DIHAM

Partnerji respiratorja »DIHAM« smo se združili tekom krize COVID-19, ki je v 2020 ogrozila življenja povsod širom sveta. Združili smo se s ciljem razvoja prototipa respiratorja za reševanje življenj, ki bi ga lahko v celoti samozadostno proizvajali v Sloveniji, s slovenskimi komponentami in slovenskim znanjem. To iniciativo smo uspeli pripeljati od popolnega kaosa do delujočega prototipa, s pro-bono trudom.

Gre za tako imenovani turbinski tlačni respirator (brez napihljivega meha), namenjen najbolj kritičnim bolnikom, z močno poškodovanimi pljuči, ki ne dihajo več sami in potrebujejo medicinsko prilagojeno doziranje mešanice zraka in kisika. Naprava je zasnovana na način, da lahko deluje tako v bolnišničnem okolju, kot v mobilnih bolnišnicah ali celo samostojno.

PREBERI VEČ

Izdelava LED panela za bolj učinkovito gojenje rastlin v rastlinjakih

V sodelovanju z Biotehniško fakulteto v Ljubljani smo izdelali LED svetilo s spremenljivim spektralnim izsevom. S pomočjo spreminjanja in točnega določanja spektra, ki ga svetilo seva je mogoče omogočiti rastlinam bolj primerno osvetljenost in tako bolj učinkovito rast v rastlinjakih.

Razvili smo svetilo, ki je sestavljeno iz po meri narejenih plošč s svetlečimi diodami različnih barv. To omogoča različne barve in načine sevanja in tako pripomore k boljši rasti različnih rastlin. Svetilo je mogoče krmiliti na daljavo.

Na projektu so sodelovali študenti s Fakultete za elektrotehniko, ki so spomladi 2020 pri nas opravljali študijsko prakso. Prav tako sta bila v delo vključena v praktikant Luka s Srednje šole tehničnih strok Šiška in praktikant Nikola s Šolskega centra Ljubljana.

Razvoj sistema za nadgradnjo produkcijske linije 

Za podjetje Vip Virant, ki izdeluje veliko število tehničnih izdelkov, izdelujemo in optimiziramo sistem za nadzor dolžine kablov na napravi za rezanje in odstranjevanje izolacije. 

Kako deluje?

Sprva iz baze na napravo prenesemo podatke o kablu (skupna dolžina, dolžina odstranjene izolacije, …), naprava pa na zaslonu prikaže podatke o izbranem kablu. Med delom stroja naprava beleži podatke o vsakem izdelanem kablu, jih primerja z vhodnimi podatki in zapisuje v bazo, ter stanje delovanja izpisuje na zaslonu. Sistem povezuje mikroračunalnik RaspberryPi, rotacijski enkoder, periferna cezja in LCD monitor. Za napravo je bilo izdelano tudi ohišje.

Na projektu sta sodelovala absolventka Fakultete za računalništvo in informatiko, Petra, ki je na podlagi dela na projektu razvila temo diplomske naloge in diplomant Fakultete za strojništvo, Klemen, ki je izoblikoval ohišje.

Razvoj elektronske sveče s sončno celico za masovno produkcijo

Za naročnika smo razvili elektronsko svečo s sončno celico. Razvito je bilo vezje z LED svetilom, ki je povezano na baterijo in sončno celico. Z vpeljavo zelenih tehnologij poskušamo podaljšati življenjsko dobo elektronske sveče. Velik poudarek pri razvoju smo dali na nizkocenovno izdelavo in material, ki je kljub temu še kakovostna in primerna za vsakdanjo rabo. 

Elektronsko svečo je razvila študentka magistrskega študija Fakultete za elektrotehniko, Iza.

Mednarodni in nacionalni razpisi

Razvojno delavnost, skupaj z nacionalnim in mednarodnimi partnerji dopolnjujemo z udeležbo na razpisih, kjer krepimo notranjo verigo znanja, ter vzpostavljamo dolgotrajna partnerstva. Posebej smo aktivni na področjih 3D tiska, konstrukcije prilagojenih strojih rešitev za industrijo in interneta stvari (IOT).

Trenutni razpisi:

WOOL2LOOP

V letu 2019 smo postali eden izmed partnerjev projekta WOOL2LOOP, katerega cilj je pretvoriti mineralno volno iz gradbenih  odpadkov v nove materiale s pomočjo tehnologije alkalijske aktivacije (“geopolimeri”), saj lahko predstavljajo  nadomestek za gradbene proizvode na cementni osnovi. Naša naloga v konzorciju je izdelava stroja za 3D tisk geopolimerov in identifikacija mešanic za tisk v obliki gelov. Konzorcij sestavlja 15 organizacij iz vse Evrope, ki bodo v dveh letih izvedli obsežne demonstracijske poskuse.

Na projektu je sodeloval tudi Martin, praktikant Srednje šole tehničnih strok Šiška.

Razvoj IoT sistemov

TELEVERSE d.o.o. je leta 2018 postalo prvo uradno spin-off podjetje Zavoda 404. Ukvarja se z razvojem programske in strojne opreme za potrebe IOT na področju energetike. Poleg fizičnih naprav v podjetju razvijajo tudi orodja za interpretacijo in statistično analizo.

Televerse predstavlja napredne rešitve telemetrije. Z razvojem lastnih merilnih naprav smo naročnikom omogočili priklop velikega števila senzorjev, poleg tega pa lahko gradimo enotno zbirko podatkov in s tem zagotavljamo varnost in konsistentnost. Spletna platforma omogoča analizo in opozorila v realnem času ter naprednejšo analizo podatkov na podlagi katere temeljijo predikcije in model za optimizacijo procesov.

3DHEMP – korak k industrializaciji aditivne tehnologije

Naziv projekta: 3DHEMP – korak k industrializaciji aditivne tehnologije Javni pozv: AMABLE konzorcij (Horizont 2020)…

Več

IoT Interactive Live Platform – ILP

Cilj javnega razpisa je spodbujanje izvajanja prebojnih in inovativnih projektov skladno s cilji prednostnih področij…

Več

Razvoj portfolia zdravil v inovativni dozirni obliki

Naziv projekta: Razvoj portfolia zdravil v inovativni dozirni obliki Javni razpis: Javni razpis za »Spodbude…

Več

Protogreen exchange – izmenjava idej, znanja in kultur!

Konec meseca julija so se zbrali mladi iz Španije, Hrvaške, Madžarske, Turčije in Slovenije ter…

read more

TAFR, DBF in 404 // Kako so prostor na 404 našli avtonomni roboti in letala iz karbonskih vlaken

Oktobra smo v sodelovanju s študentskima ekipama DBF in TAFR priredili dve delavnici, ki sta…

read more

Ponedeljkov expresso//Pred-dopustne poletne norčije

Na Zavodu 404 že osmo leto neutrudno širimo virus tehnološkega navdušenja in mlade prek izkustvenega…

read more

Ponedeljkov Expresso // Vročinski valovi in dela sadovi

Digitalizacija lastnih poslovnih procesov, še posebej na področju razvoja, ostaja naša prioritetna naloga. Poleg platform…

read more
Back To Top