skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Ponedeljkov Expresso // Vročinski Valovi In Dela Sadovi
Direktorjeve misli

Digitalizacija lastnih poslovnih procesov, še posebej na področju razvoja, ostaja naša prioritetna naloga. Poleg platform ter digitalnih sistemov, ki jih razvijamo sami, skupaj s predano ekipo programerk in programerjev stalno izpolnjujemo svoja znanja. Našim poslovnim partnerjem, podjetjem in startupom svetujemo, kako najbolje izkoristiti ali razviti digitalne rešitve, vavčerje za digitalizacijo ali druge kreativne oblike financiranja izvedbe lastnih idej. Pokličite nas in se dogovorite za sestanek!

Malo na morje – testirati prototipe!

Za ekipo Vision Anchor in naše razvojnike, ki z njo sodelujejo, je bil junij še posebej aktiven. Kot se poleti spodobi, so pred vročino, skupaj z našim mentorjem Maticem, pobegnili v Italijo, na morje no, v resnici so poslovno obiskali Salone Nautico Venezia, kjer so tudi testirali prototipe boje. Po vrnitvi je Matica čakala izdelava kalupov za vakuumsko formiranje novih prototipov, Petra pa je s pomočjo ekipe prilagodila in nadgradila vezje za krmiljenje in komunikacijo. 

Zaključujemo tudi to nenavadno šolsko leto

404 ima že večletno tradicijo v pripravi zaključne konference dogodka, na katerem se ob koncu šolskega leta predstavijo vsi naši, mladim namenjeni celoletni programi: staršem, bratom, sestram in vsem ostalim zainteresiranim obiskovalcem. Letošnja zaključna konferenca je zaradi epidemije potekala v manjših mehurčkih, zato se je zdela še toliko bolj osebna.

Po vrsti so se staršem predstavili naši najmlajši (Edisoni), ki so skozi leto spoznavali delavnico in ročno orodje, na koncu pa delali na svojih manjših projektih. Tesla, program za nekoliko starejše, je ta znanja še poglobil, da so otroci na koncu leta sodelovali na večjih, samostojnejših projektih. Udeleženci programa Roobotika so svojim staršem pokazali robotke Rooje, ki so jih izdelali čez leto, tisti iz progamerskega programa Ada pa so se lahko pohvalili z lastnimi videogrami in spletnimi stranmi. Kot že ime pove, so si udeleženci programa Moj prvi 3D-tiskalnik sestavili lasten 3D-tiskalnik, se naučili 3D-modeliranja ter skupaj izdelali in natisnili bager. Kot zadnji so se predstavili še naši najstarejši osnovnošolci, Diamantki, ki so celo leto skupaj delali na večjem projektu, na koncu pa pokazali svoj 3D-tiskalnik v škatli, ki jo lahko odprejo z lastnimi karticami, ter spletno stran, ki zbira različne podatke o tisku in jih natančno predstavi v obliki grafov in diagramov.

Prijetna druženja smo zaključili še z razdeljevanjem priznanj in 404-majic za otroke ter seveda – obvezno – s sladoledom!

Prihaja poletje za mentorje

Ja, z zaključkom šolskega leta se vsako leto tudi za nas zaključi neka stalnica – dvotedenski mentorski sestanki. Zadnje ekipno srečanje, preden se večina prek poletja razgubi po gorah, plažah ali zavleče v vrtne sence, smo tako izkoristili za kratko evalvacijo letošnjega leta, kjer je vsak lahko izrazil svoja mnenja in občutja, kritike in pohvale o preteklem letu. Dan smo nato nadaljevali ob peki koruze in ga zaključili z druženjem na dvorišču.

Seveda pa to ni bila čisto zadnja aktivnost v tem šolskem letu – saj se je poletje šele začelo! V sredo, 23. 6., smo (nekoliko prekmalu) praznovali kresno noč. Čeprav brez kresa, je bil večer ognjeno obarvan s svečami, pletli pa smo tudi cvetlične krone, žarili, zapeli karaoke in se pozno v noč družili ob dobri hrani in pijači.

Priprava na poletne tedne

V juliju in avgustu pri nas poteka pet poletnih tednov za osnovnošolce. Nanje so se naši mentorji pripravljali že kar nekaj časa in uporabili različne stroje in naprave.

Tako je nastal super zmaj z LED-icami za Zmajev teden. Zmaj je narejen iz pleksi stekla in narezan z laserskim rezalnikom. Za bolj programerske tedne sta nastali dve podporni vezji. Eno vezje vključuje Attiny čip in senzorje za temperaturo in vlažnost ter servomotor. Kaj bomo s pomočjo vezja počeli? Ustvarili samozadosten rastlinjak 😉  Drugo vezje je namenjeno merjenju utripa srca. Kaj? Čist hudo! Kot pripravo za še en teden pa so mentorji stestirali svoja znanja 3D-modeliranja in priprave vektorske grafike. Nastala bo … hidravlična roka.

Skozi pripravo didaktičnih pripomočkov naši mentorji urijo svoje veščine in pridobljena znanja uporabijo v praktičnem okolju.

Vezja predSTEMsodkov

Naš direktor Rok se je udeležil okrogle mize Vezja predSTEMsodkov, kjer je z “Inženirko leta 2020” Jasno Hengović, Tejo Primožič, študentko računalništva, in Jernejem Pintarjem, direktorjem Tehnološkega parka Ljubljana, debatiral o predsodkih na karierni poti, ki spremljajo ženske na področjih STEM. 

Živa knjižnica

Dve naši mentorici, Iza in Petra, sta se udeležili dogodka Živa knjižnica v Kranju. Pripravila ga je Mestna knjižnica Kranj, tematika pa je bila predstavitev inženirskih poklicev. Poleg medsebojnih pogovorov so si udeleženci dogodka lahko “izposodili” 12 različnih “živih knjig”, žensk, ki opravljajo inženirske poklice. Bilo je super! Iza in Petra sta tako spoznali imenitne ženske in se družili z njimi. Morda pa so “žive knjige” katerega od mladih “izposojevalcev” navdušile tudi za študij ali delo v tehničnih in tehnoloških vodah.

Avtorica slik: Katja Jakus

MOBI kombi je tu!

V zadnjih mesecih se naša ekipa tako ali drugače vztrajno širi – junija smo dobili novega “člana”, ki je zagotovo med najvišjimi na 404. Na našem dvorišču se namreč trenutno nahaja nov kombi, ki čaka, da postane mobilna delavnica projekta MOBI. Ta bo lokalnim skupnostim in podjetjem omogočala lažjo dostopnost do delavnic in raznih obogatitvenih projektov na področju tehniškega opismenjevanja. Mi se že na polno pripravljamo, naš MOBI pa je tudi že v prvi prestavi in čaka, da ga popeljemo v svet!

Žigova raziskovalna naloga

Se še spomnite, da smo govorili o Žigi in njegovi raziskovalni nalogi? Sporočamo vam, da je Žiga na državnem tekmovanju zanjo prejel zlato priznanje in zasedel prvo mesto.

Bravo, Žiga! Komaj čakamo, da s tabo sodelujemo še naprej, na srednješolski poti. Mogoče pa bo Žiga postal naš mentor … 😉

Back To Top