skip to Main Content
"Vzgojimo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."

Gosenična vozila uporabljamo predvsem pri nalogah, ki zahtevajo delovanje na bolj zahtevnih terenih, kjer ni utrjene podlage. Največkrat jih najdemo na gradbiščih na delovnih strojih. Dijaki Gimnazije Ledina smo se letos odločili, da poskusimo izdelati svoje lastno gosenično vozilo na ga preizkusiti njegovo odzivnost na različnih podlagah.

Tank 2

Prvi del leta smo posvetili izdelavi ogrodja iz varjene konstrukcije, ki se je na koncu izkazala za neprimerno, zaradi prevelik teže in okornosti. Bistvo vsakega goseničnega pogona so vzmetena kolesa, ki napenjajo verigo med delovanjem. Široko gosenice povečajo stično površin vozila in enakomerno porazdelijo silo, tako da se vozilo lahko premika tudi po močvirnati in blatni podlagi. Naše vozilo je sestavljeno iz štirih goseničnih komponent, s katerimi omogočamo premik v vse smeri in vrtenje na mestu. 
Na vozilo smo namestili tudi kamero, ki jo lahko krmilimo ločeni in med vožnjo pregledujemo okolico po katerem se premikamo. Sistem je zanesljiv in se dobro obnese tako na gladki (parket, ploščice) kot hrapavi površini (asfalt, trava,…).

Back To Top