skip to Main Content
"Vzgojimo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."

3Cyclus je projekt v katerem smo se dijaki gimnazije Poljane lotili izdelave ekološko in tehnološko dovršenega tricikla na električni  pogon. Kolo omogoča udoben, hiter in okolju prijazen transport, kar je predvsem uporabno v mestnem okolju. Projekt teče že drugo šolsko leto in se z njim tudi zaključuje.

Krmilimo ga s pomočjo dveh krmilnih ročic, ki se pod voznikovim sedežem prekrivata in omogočata stabilno krmiljenje kolesa v ovinku. Na eni izmed ročic je pritrjen potenciometer s katerim dodajamo hitrost, na drugi ročici pa je zavora zadnjega kolesa. Kolo ima elektronsko blokado hitrosti pri 25 km/h. Vožnja s triciklom je precej udobna, pogrešamo pa aktivno krmiljenje stranskih koles, tako da bi se v ovinku ti nagnili v smeri zavoja.

3cyclus 5

Kolo smo v mesecu maju izdelali in sledi poletno testiranje. Opažamo že rahle znake obrabe zaradi uporabe aluminijastih profilov s tankimi stenami in predvidevamo, da jih bomo morali prevariti ali pa v naslednjem modelu uporabiti trdnejšo konstrukcijo in omogočiti nagib stranskih koles. Z izdelkom smo zadovoljni – še posebej po tem, ko smo ga večkrat testirali z vožnjo po ljubljanskih ulicah.

Back To Top