skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
VCool
Trajanje

Začetek: 2015

Konec: 2016

Sodelujoče šole

Vegova Ljubljana

Mentorji

Jernej Brezovar, Sani Veljanovski, Rok Capuder,

Vodno hlajenje računalniških procesorskih enot povečuje življenjsko dobo procesorja in lahko tudi za 80 % zmanjša šum ob delovanju računalnika. Dijaki Vegove gimnazije izdelujemo hladilni sistem, ki smo ga poimenovali VCool. Sestavljen je iz hladilnega elementa, prek katerega vodna črpalka črpa vodo. Hladilni element je izdelan iz bakra, ki ima visoko toplotno prevodnost in omogoča učinkovito hlajenje.

Naš sistem že deluje in hladi procesor testnega računalnika. Med izdelavo smo naleteli na precej težav sploh pri obdelavi materialov. Zato smo najprej zmodelirati in izdelali več različnih modelov hladilnih elementov in jih preizkusiti. Uporabili smo aluminij, ki ga lahko preprosto obdelujemo in na koncu uporabili baker. Hladilno tekočino, vodo, po ceveh poganja vodna črpalka v zaprtem sistemu. Hladno vodo iz rezervoarja črpa skozi hladilni element na procesorju, kjer se segreje in vrne v zbiralnik.

Pri uporabi trenutnega modela smo naleteli na precej težav, posebej pri zagotavljanju konstantnega pretoku vode in namestitvijo priključnih cevk na hladilnik. Med poletjem bomo izdelali nov model z drugačnim sistemov za priklop cevi.

Back To Top