skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
LED Cepelin
Trajanje

Začetek: 2014

Konec: 2016

Sodelujoče šole

Gimnazija Ledina

Mentorji

Rok Capuder, Milan Grašič, Sani Veljanovski,

Zaključevanje projekta, ki smo ga začeli v lanskem šolskem letu je za nas predstavljalo velik izziv. Kar nekaj komponent, ki smo jih izdelali lani je bilo namreč potrebno zamenjati in popolnoma spremeniti način delovanja. Pri delu smo se, tako kot lani, razdelili se na dve skupini: na strojnike, ki opravljajo mehanska dela ter skrbijo za obliko cepelina in programerje, ki se ukvarjajo z delovanjem in nadzorovanjem motorjev, ter sistemom za krmiljenje.

Cepelin upravljamo prek brezžične povezave s katero krmilimo moč in nagib motorjev. Namesto Arduina, ki smo ga uporabljali lansko leto, smo se letos odločili za nakup in uproabo modelarskega transmiterja. S tem zagotavljamo gibanje cepelina v poljubni smeri. Trije motorji so nameščeni tako, da cepelin lahko dvigamo in spuščamo, ter sučemo okrog navpične smeri. Ker mira biti masa komponent čim manjša, smo jih izdelali iz stirodura in ali pa si želene komponente natisnili na 3D tiskalniku.

Cepelin želimo uporabiti kot napravo za snemanje iz zraka, ter v reklamne namene, nanj pa bi lahko namestili tudi oddajnik za zagotavljanje brezžične povezave na javnih mestih in prireditvah. Cepelin namreč edina leteča naprava, ki jo lahko še varno uporabljamo v zaprtih prostorih.

Back To Top