skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Ikarus
Trajanje

Začetek: 2014

Konec: 2016

Sodelujoče šole

GSŠRM Kamnik

Mentor

Andraž Kladnik,

Že drugo leto dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik izdelujemo brezpilotno letalo, ki smo ga poimenovali Ikarus. Gre za avtonomno plovilo z maso 2,4 kilograma, ki vzleta s pomočjo vzletnega katapulta in pristaja s pomočjo padala. Prvo leto smo posvetili izdelavi letala in avtopilota, letos pa smo sistem nadgradili s solarno polnilno postajo, ter dokončali sistem za odpiranje padala med letom.

Na letalo lahko namestimo različne vrste kamer, s katerimi bomo lahko nadzirali in snemali okolico ali druge naprave, ki nam bodo omogočale meritve npr. tlaka, višine, hitrosti in temperature. S pomočjo posebne kapsule bo lahko prenašalo predmete. Letalo lahko dosega hitrosti do 80 km/h, poganja pa ga električni motor. Maksimalni doseg letala znaša 70 km, krmili pa ga avtopilot PIXHAWK.

Ker ga želimo uporabiti za dostavo zdravil na težko dostopnih krajih smo izdelali tudi solarni sistem za polnjenje baterij in s tem zagotovili polnjenje neodvisno od zunanjih virov. Polnilec je zasnovan tako, da tekom dneva sledi soncu in maksimalno izkorišča vpadni kot žarkov. Uporabili smo standardne sončne celice za elektrovoltaiko.

Back To Top