skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
DBF Edvard Rusjan Slovenian Team
Trajanje

Začetek: 2008

Fakulteta

Fakulteta za strojništvo

Ekipa DBF Edvard Rusjan Slovenian team je skupina študentov, ki se že od leta 2008 naprej udeležuje mednarodnega tekmovanja v izdelavi daljinsko vodenih letal Design/Build/Fly. To je mednarodno tekmovanje, ki se vsako leto odvija v Združenih državah Amerike. Cilj tekmovanja je teoretično znanje prenesti v prakso ter s tem pridobiti izkušnje s področij oblikovanja, simulacije ter gradnje.

DBF je mednarodno tekmovanje v letenju z radijsko vodenimi letali, ki ga organizira ameriški inštitut AIAA že od leta 1997. Cilj tekmovanja je, da študentje zasnujejo in izdelajo brezpilotno letalo, s katerim nato tekmujejo v letenju in opravljanju misij. Organizatorji vsako leto pripravijo nova pravila, nove naloge in konstrukcijske zahteve. Zadnjih nekaj let se tekmovanja udeležuje tudi ekipa Edvard Rusjan Team, v kateri so zbrani študenti in študentke Univerze v Ljubljani.

Ekipa nosi ime po Edvardu Rusjanu, slovenskemu pionirju letalstva, s katerim si deli veliko lastnosti. Letalo študenti zgradijo sami, v delavnici Mladinskega tehnološko – raziskovalnega centra 404, z materiali ter (omejenimi) sredstvi, ki so jim na voljo. Preizkušajo in izboljšujejo jih, dokler ne dosežejo želenih zahtev.

V prvem letu sodelovanja na tekmovanju so osvojili 48. mesto med 60 ekipami, ki so tekmovale. S pomočjo znanja in izkušenj članov ekipe prejšnjih let, so se uvrstitve postopoma izboljševale. Prav tako se je večala tudi konkurenca na tekmovanju. Večino let so se uvrščali v zgornjo polovico, a ker slovenska iznajdljivost in vztrajnost ne poznata meja, so leta 2015 poleteli na sam vrh zmagovalnega odra.

Ker neradi spijo na lovorikah in želijo svoje uspehe izboljšati ali vsaj ponoviti, se s pravim timskim duhom vsako leto zagrizeno lotevajo novih izzivov.

Back To Top