skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
3BOT
Trajanje

Začetek: 2014

Konec: 2016

Sodelujoče šole

Gimnazija Moste

Mentor

Sani Veljanovski,

Ekipa 10 dijakov Gimnazije Moste, v okviru projekta 3BOT izdelujemo robota, ki bo lahko samostojno premagoval ovire, in bil sposoben premikanja po stopnicah. Od tod tudi ime za naš projekt, saj smo zasnovali pogonski sistem s tridelnimi vrtečimi se kolesi. Ker smo ogrodje in zasnovno koles naredili že v lanskem letu, so se letos posvetili nadgradnjam, med katerimi je najpomembnejša in časovno najbolj potratna nova konstrukcija koles. Ta so sedaj narejena iz aluminija, ki smo ga oblikovali na CNC stroji.

Robota smo sicer želeli opremiti s sistemom za gašenje, vendar na to zaradi časovne stiske ni uspelo. Ker je sistem za premikanje po stopnicah izredno stabilen bi ga lahko priredili tudi za povečanje mobilnosti invalidnih oseb. Poganjata ga dva motorja, ki ju lahko krmilimo ločeno. Ker letos poteka drugo leto projekta smo se osredotočili predvsem na stabilnost in ogrodje iz plastike nadomestili z aluminijastim.

Najzahtevnejši del projekta je bil razvoj pogonskega sistema. Sestavljen je iz več kot 32 delov, ki morajo med seboj skladno delovati, da lahko dosežemo stabilno gibanje. Letos smo povečali kolesa in predvsem izboljšali krmilni algoritem in moč motorjev. Največ časa smo posvetili prilagajanju sistema in iskanju primernih komponent. Druga večja nadgradnja pa je v programski opremi – robot se sedaj lahko samostojno premika in izogiba oviram, ter končno lahko premaguje tudi višje stopnice.

Back To Top