skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Za Nami Je Fenomenalno Leto 2016

Bliža se konec leta in prav je, da se tudi mi za trenutek ustavimo in ozremo skozi leto ter se spomnimo na vse nore projekte, ki smo jih izpeljali v preteklih 365 dneh.

… osnovnošolci …

Bil je že skrajni čas, da tehniko ponesemo tudi v osnovnošolske klopi. Na srečo se je mentorski ekipi v decembru 2015 pridružila Barbi, ki je zagrizla v kislo jabolko in pripravila osnovnošolski program – tehnološki peskovnik. Mestna občina Ljubljana vsako leto razpisuje razpise za obšolske programe, kakršen je tudi naš, in po nekaj neprespanih nočeh, posvečenih pisanju razpisa, sva z Barbi uspešno oddala prijavo in v marcu nas je razveselila vest, da smo bili na razpisu izbrani za sofinanciranje. V okviru programa smo:

 • izvedli več kot 50 delavnic (sobotne delavnice, eksperimentalni dnevi, raziskovalni tedni);
 • 12 tehničnih dni z obiski sodelujočih fakultet;
 • mlade naučili veščin programiranja v programskih jezikih Python in C;
 • mlade naučili dela s 3D tiskalnikom, CNC rezkarjem, varilno napravo;
 • izdelali več kot 800 tehničnih izdelkov;
 • in v program vključili 1700 osnovnošolcev iz MOL.

V programu smo sodelovale sorodne inštitucije, ki nas povezuje zavest, da je mladim tehnične vsebine nujno potrebno predstaviti preko praktičnega dela. To smo bili:

  • Društvo Močvirski tulipan,
  • Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani,
  • Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani,
  • Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani,
  • Zavod 404,
  • in Gimnazija Vič.

Sobotna delavnica: Svetlobni pleksi napis

… poletje 2016 …

Kljub temu, da je poletje za mlade čas oddiha od napornega učenja med šolskim letom, se vedno najde pešica navdušencev, ki svoj prosti čas rada preživi drugače. Zanje smo letos prvič organizirali poletna tabora. Izvajali smo jih v Rimskih Toplicah, v prenovljeni hiši na domačiji Seme. Dva poletna tabora na temo robotike sta 14 dni okolico Rimskih Toplic spremenila v dom za 24 osnovnošolcev. Enotedenska tabora so preživeli v naravi, kjer so poleg tehničnega znanja spoznali tudi naravne, zgodovinske in turistične lepote kraja.

Cilj tabora je bila izdelava robota za vsakega od udeležencev. In da kreativnost mladih res ne pozna meja se lahko prepričate na spodnjih fotografijah

… srednješolci…

Veseli me, da šole prepoznavajo vrednost praktičnega pouka in raziskovalnega dela, kot dopolnilo  klasičnemu pouku. V letu 2016 smo sodelovali z naslednjimi šolami:

 • Gimnazija Vič, Ljubljana
 • Gimnazija Moste, Ljubljana
 • Gimnazija Bežigrad, Ljubljana
 • Gimnazija Poljane, Ljubljana
 • Gimnazija Ledina, Ljubljana
 • Srednja šola tehničnih strok Šiška, Ljubljana
 • Srednja šola za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana
 • Srednja ekonomska šola Roška, Ljubljana
 • Vegova šola, Ljubljana
 • Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra, Kamnik
 • Srednja šola Domžale, Domžale
 • Gimnazija Litija, Litija

Šole, katerih skoraj 300 dijakov je v lanskem letu sodelovalo in izdelalo 15 prototipov strojev in naprav, ki si jih lahko ogledate med projekti. Šolsko leto smo tradicionalno zaključili z zaključno konferenco, ki smo jo letos izvedli v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Enoletni dijaški program je namenjen vsem, ki jih tehnika in tehnologija veselita in bi radi izkusili kako uresničiti svoje ideje. V 9 mesecih jih popeljemo skozi kreativni proces in jim pokažemo osnovne veščine izdelovalnega procesa: od modeliranja v programu Solidworks, pa do uporabe 3D tiskalnika, CNC stroja, stružnice, varilnega aparata, …

Zaključna konferenca na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

… in študenti

Kot pika na i pa še o našem zadnjem projektu – Microtransat. Ponosen sem, da je Zavod 404 lahko del največjega študentskega projekta Univerze v Ljubljani. Študenti 5 fakultet izdelujejo robotsko jadrnico, ki bo konec leta 2017 zaplula na misijo, da kot prva v svojem razredu avtonomno prepluje Atlantski ocean. Skoraj 100 študentov je na svoji ambiciozni poti v decembru že priča kalupu končnega modela jadrnice. V januarju 2017 pa se nadejamo prvih poskusov jadranja najprej v bazenu, nato v Jadranu in če bo šlo vse po sreči, se marca 2018 oglasimo s Karibov, natančneje s Francoske Gvajane.

Predstavitev projekta Microtransat na konferenci ERK 2016.

Širili smo se v tujino …

Nikdar nismo skrivali svojih ambicij, da želimo postati mednarodna ustanova, ko bo svoje delovanje in način dela razširila po svetu. Tako smo skupaj s čilenskim start-up-om Awesomi začeli z delom v Čilu. Na treh srednjih šolah smo letos izdelali in spustili tri atmosferske sonde, ki so jih dijaki izdelali v šolskem letu. Šole in dijaki se med seboj precej razlikujejo:

Liceo 1 Javiera Carrera – zasebna dekliška šola iz Santiaga, ki si je na področju znanosti in raziskovanja v preteklih letih že ustvarila zelo dobro ime po celotni državi,

Liceo Indira Gandhi & La Florida – državna šola v predelu Santiaga, ki jo obiskujejo otroci staršev s socialnega roba, šola, ki izvaja le obvezen program, s slabo infrastrukturo in zelo malo opreme za pedagoško delo,

Liceo Gabriela Mistral & Mafil – ”podeželska” šola, okrog 800 km južno od Santaga, območje mesta Valdivija je ruralno, prevladuje predvsem borovničarstvo in živinoreja.

V državi, ki jo imenujejo tudi ”Švica južne Amerike,” je standard precej nižji kot pri nas. Inteligenca mladih, pa se od slovenskih otrok prav nič ne razlikuje. Dokazali smo, da ob ustrezni materialni in predvsem moralni podpori, dijaki dosegajo enake rezultate, neglede na regijo.

Več o tem, kako nam je šlo, je nekaj časa nazaj pisal že Jernej, sam spust pa si lahko ogledate v kratkem videoposnetku.

Še enkrat hvala

Če smo v leto 2016 vstopili kot mala druščina navdušencev za tehniko in tehnologijo smo v letošnjem letu zrasli in tehnološki virus zasejali po celotni izobraževalni vertikali. Vsega tega pa ne bilo brez predane ekipe mladih strokovnjakov, študentov in drugih prostovoljcev, ki nam pomagajo načrtovati in izvajati naše načrte.

Zahvala gre tudi vsem našim sponzorjem, donatorjem in drugim dobrotnikom, ki nam pomagate finančno, materialno in s svojim znanjem. Brez podpore vseh vas, ki verjamete v našo vizijo in nas na poti podpirate ne bi šlo. Zato še enkrat hvala.

In na koncu še vsem mentorjem, ki svoj prosti čas in energijo vlagate v mlade: Alenka, Andraž, Luka A., Barbi, Blaž, Filip, Jernej B., Jernej N., Klemen, Lazo, Luka P., Martin S., Miha M., Miha D., Milan, Martin P., Jan, Petra, Rok B., Rok J., Sani, Saša, Tjaša, Uroš, Urša in Veronika hvala, za to, da širimo našo vizijo in da verjamete v to, da lahko svet okrog nas spremenimo le s trdim delom in predanostjo.

Srečno 2017!

Rok Capuder, direktor Zavoda 404

0
srednješolskih projektov
0
osnovnošolcev vključenih v naše aktivnosti
0
zagnanih mentorjev
Back To Top