skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Ponedeljkov Expresso//Pred-dopustne Poletne Norčije
Direktorjeve misli

Na Zavodu 404 že osmo leto neutrudno širimo virus tehnološkega navdušenja in mlade prek izkustvenega dela učimo, kako pomembno je razumevanje sveta okrog nas. V tem letu smo skupaj z več kot 40 strokovnjaki, uglednimi predstavniki gospodarstva ter javnih institucij, pričeli s pripravo vsebinskega programa Centra znanosti, ki ga bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v naslednjih letih gradilo na območju Trnovega v Ljubljani. Naša naloga je priprava programskih izhodišč, prvega vetra v jadrih novega Centra, ki pa bodo v prihodnjih letih ustvarila povezovalno središče, namenjeno ne le izpričevanju uspehov s področja znanosti in gospodarstva, ampak tudi zastavljanju kritičnih vprašanj o prihodnjih korakih naše družbe.

Poletne dogodivščine na 404

Minila sta že dobra dva meseca, odkar smo šolsko leto zaključili s tehniškimi dnevi in celoletnimi programi, a smo tudi tekom poletja v delavnici skoraj vsako jutro slišali smeh otrok. Ja, poletje na 404 vsako leto zaznamujejo poletni počitniški tedni … in letošnje pestro poletje smo zaokrožili kar s petimi. Poletje smo začeli z Zmajevim tednom za najmlajše: otroci so obiskali zmajsko prebivališče na gradu, se osvežili v bazenu ter si izdelali vsak svojega zmaja. Naslednja dva tedna so delavnico polnili nekoliko starejši osnovnošolci v prvem izmed njiju so spoznavali rastline in izdelali pametni terarij, drugi teden pa je zaznamovalo veliko vode pa ne mislimo samo skakanja v bazen ali dežja, ampak hidravlične roke, ki so jih otroci izdelovali čez teden. 

Čeprav smo veseli krajšega premora od konca julija do začetka avgusta, pa se že veselimo tudi naslednjih dveh tednov, ko bomo spoznali ritem srca in izdelovali družabne igre!

Center znanosti, delovno ime: jU3

Ministrstvo je objavilo javno naročilo za konkretizacijo programa, tem in vsebin oziroma izdelavo programskega koncepta, vključno z idejno zasnovo opreme. Izbran je bil Zavod 404, ki bo skupaj s skupino podizvajalcev pripravil program oziroma zasnovo vsebin in opreme za njihovo izvedbo. Barbi, ki projekt vodi s strani Zavoda 404, je pojasnila, da bo natančna opredelitev vsebin, področij, podpodročij programa temeljila na idejnem konceptu Vizija Centra znanosti in trajnostne prihodnosti. Ta bo s svojimi vsebinami senzibiliziral o pomenu znanstvene metode za razumevanje življenja in upravljanja z njim, navduševal in spodbujal k znanstvenemu raziskovanju ter gradil zaupanje v znanost. Naslavljal bo temeljna znanstvena vprašanja, kot sta nastanek vesolja in obstoj zavesti, ter jih povezoval z znanstvenim raziskovanjem in razvojem za reševanje aktualnih izzivov trajnostnega delovanja. Obiskovalcem vseh generacij bo omogočal, da izkustveno spoznajo temeljne principi narave kot tudi tehnološke aplikacije in metode raziskovanja.

Vir: Članek v Delu: Od nastanka vesolja do obstoja zavesti, Smilja Štravs, 19.8.2021, povezava: https://www.delo.si/novice/znanoteh/od-nastanka-vesolja-do-obstoja-zavesti/

V nizkem štartu za novo leto

Poletni meseci so priložnost za pogled nazaj in hkrati tudi v prihodnje to je čas, da razmislimo, kako so potekali izobraževalni programi v minulem šolskem letu, kaj smo izvedli uspešno, kaj nekoliko manj, in kako bi programe prilagodili bližajočemu se letu. 

S polno paro se trenutno lotevamo prenove srednješolskih projektov. Že lani smo zagnali prenovljen mladinski program MOST, ki povezuje dijaške in študentske ekipe z realnimi problemi v gospodarstvu in posredno prispeva k reševanju problema pomanjkanja mladih inženirjev in inženirk. Z nekoliko prenovljenim programom srednješolskih aktivnosti pa letos ciljamo na popularizacijo tehnologije in tehnoloških vsebin med širšo populacijo, in to preko krajših tečajev ter zabavnih kratkih delavnic, skozi katere se z lahkoto pridobi osnoven vpogled v tehnološke vsebine, ki so v formalnem izobraževanju pogosto zapostavljene. Za tiste, ki so nekoliko bolj navdušeni nad tehnologijo, pa kot že vrsto let ohranjamo tudi celoletni program, ki se bo ponovno ukvarjal z odkrivanjem vesoljskih tehnologij in skrivnosti vesolja.

Right to repair, popravljanje odpadkov ali Erasmus+ izmenjave

Skupina naših mentorjev in mentoric je dva tedna v juliju preživela na Erasmus+ izmenjavi v mestu Beja na Portugalskem, kjer so raziskovali “pravico do popravila” oz. right to repair ter se učili popravljati odpadno elektroniko. Petra, Gregor, Val, Meta, Žiga, Mimi, Mira in Nika so oživili 20 let stare spletne kamere in iz njih naredili mikroskop, iz recikliranih zvočnikov iz starih radiev so naredili Bluetooth zvočnike, popravili in modernizirali stare ventilatorje infrardeče grelnike.

Seveda pa ni manjkalo niti obiskov plaže, raziskovanja starega mestnega jedra, igranja frizbija na prostem ter večera s tradicionalno slovensko hrano, ki so jo pripraviti naši mentoji.

Red Pitaya

Se še spomnite našega sodelovanja s podjetjem Red Pitaya?

Istoimenska ploščica, ki je dobila ime po ekscentričnem sadju rdeči pitaji oz. dragon fruitu, je postala zvezda izobraževalnih videov. Ekipa na 404, Iza, Petra, Luka in Miha, je zadolžena za pripravo tako video kot pisnih vsebin in za montažo video vsebin. 

Na voljo je ogled druge vsebine, primerne za vse, ki jih zanimajo osnove elektrotehnike!

Iščemo nove mentorje in mentorice

Kot vsako leto pred začetkom novega šolskega leta zopet odpiramo prijave za nove mentorje in mentorice. In koga vabimo v svojo ekipo? Prav vse! Delo se pri nas najde za pedagoge_inje, ki želijo poučevati osnovnošolske otroke, inženirje_ke oz. inženirsko podkovane posameznike_ce, ki jih veseli bolj specializirano poučevanje dijakov, študentov in odraslih, pa tudi čisto vsakega zagnanega posameznika, ki ga veseli delo z mladino in priprava raznovrstnih delavnic. No, pa tudi za oblikovalce_ke, umetnike_ce, farmacevte_ke, kemike_čarke, komunikologe_inje, ekonomiste_ke in vse ostale se najde kaj! Pridružite se nam.

Prijavnica
Odprli smo prijave za celoletne programe za OŠ

Tudi v letošnjem letu smo pripravili nekaj za naše osnovnošolce! Tokrat jim je na voljo kar 7 programov, en projektni program pa je sploh namenjen tistim, ki naše programe obiskujejo že vrsto let. 

Programi, ki smo jih pripravili, so na voljo na povezavi: 404.si/celoletni.

Izmed programov je eden nastal tudi v času prve karantene zaradi Covid-19 in se je v lanskem letu prvič uspešno izvedel. To je program Ada Online, kjer se učimo programirati, predvsem v programskem jeziku Python, in spoznavamo spletne tehnologije. 

K prijavi vabimo tudi tiste, ki niso iz Ljubljane, saj bo program v veliki večini potekal online.

Prihaja Mobi!

Prišel je Mobi, naša mobilna delavnica. Kombi smo že oblekli v igrivo preobleko. Stroje in orodja smo kupili, vgrajeni pa so odlagalni prostori in omare s policami. Zdaj nas čaka samo še vgradnja strojev in orodij, pa še kakšne bolj interaktivne naprave 😉

Prve delavnice, ki jih bomo izvedli s pomočjo Mobija, bodo že v septembru. Sledite nam na https://www.facebook.com/projektmobi

Back To Top