skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Ponedeljkov Expresso //  Maj Je Mesec, Ko Praznujemo Delo.

Usposabljanje mladega kadra je ključnega pomena za vsako razvojno naravnano podjetje. 404 vsem mladim, ki se nam pridružijo v okviru prakse ali študentskega dela, vpenja v razvojne procese. Prek praktičnega dela spoznavajo razlike med teoretičnimi modeli / idejam in konkretnimi izdelki. S pomočjo izkušenih mentorjev za uspešna slovenska podjetja razvijamo prototipne naprave, stroje in komponente. V kolikor bi tudi vi prek projektov želeli stopiti v stik s potencialnim kadrom, vas vabimo, da nas kontaktirate.

Elektronska vezja so on point!

Naša razvojnica Petra je bila ta mesec zelo produktivna. Poleg izobraževalnih aktivnosti, ki jih izvaja z veseljem in entuziazmom, je v tem mesecu načrtovala res huda vezja. 

Eno izmed njih je izdelala v sodelovanju s prof. dr. Miro Trebar s Fakultete za računalništvo in informatiko, ki je bila tudi mentorica njenemu diplomskemu delu. Vezje naj bi služilo kot podpora senzorju za etilen in kisik, ki ga bodo zdaj uporabljali za raziskovalne namene v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, Oddelkom za živilstvo.

Drugo vezje pa je bilo namenjeno našim uporabnikom Odprte delavnice in stranki Sea Vision, ki izdeluje pametno bojo in je s svojo idejo že zmagovala na tekmovanjih. Gre za podporno vezje, ki določene krmilne in ostale komponente poveže z Raspberry Pi računalnikom.

Na okrogli mizi smo debatirali o tehnologijah zarote

Leto online Maker Faire dogodkov smo zaključili s prenosom zadnje okrogle mize, ki se je dotaknila teme strahu pred tehnologijo. Na okrogli mizi z naslovom “Tehnologije zarote” so z moderatorjem Marjanom Kodeljo o strahu, novih  tehnologijah, teorijah zarote in cepivih spregovorili dr. Tomaž Grušovnik, dr. Boštjan Batagelj in Hana Hawlina.

Če ste prenos v živo zamudili, si lahko okroglo mizo še vedno ogledate na povezavi:

https://www.facebook.com/makerfaireljubljana/videos/2977753349217742

Žiga raziskuje in ustvarja pametni akvarij

Žiga Remic je osnovnošolec, ki se udeležuje naših aktivnosti zadnja tri leta. Sprva je svoja znanja pilil na celoletnem programu Arduino robotika in poletnem tednu Tech Week, nato pa smo ga sprejeli v našo osnovnošolsko projektno skupino, kjer zdaj pridno piše programsko kodo za hardware in sodeluje s kolegom Janom. Žiga se je v letošnjem letu odločil napisati raziskovalno nalogo in za mentorico si je izbral prav Petro.

Ustvaril je kontrolnik za akvarij in krmilil luči, temperaturo in filter za vodo, vse skupaj pa povezal v spletni in mobilni platformi. Sistemu je dodal varnostna opozorila, ki uporabnika opozorijo o nepravilnem delovanju ali nedelovanju senzorjev ali naprave.

Uvrstil se je na državno tekmovanje v raziskovalnih nalogah, ki bo konec meseca. Držimo pesti, da se bo odlično odrezal tudi tokrat!

Hvala LPKF za polagalko!

Zahvaljujemo se podjetju LPKF, d. o. o., ki je z donacijo SMT (Surface Mount Technology) avtomatske polagalke nadgradilo naš prototipni laboratorij. S polagalko bomo lahko natančneje in hitreje izdelovali lastna tiskana vezja! 

Napravo smo s pomočjo razvojnikov iz LPKF uspešno zagnali in pripravili za delo. Nato so sledili podrobnejše spoznavanje ter kalibracija in “tweakanje.” Slednje sta opravila naša mentorja Jaka Blaž in Žan. Posnetki delovanja stroja sledijo!

Z Red Pitayo do znanj elektrotehnike

V letošnjem letu smo začeli sodelovati tudi s podjetjem Red Pitaya. Istoimenska ploščica, ki je dobila ime po ekscentričnem sadju rdeči pitaji oz. dragon fruitu, je postala zvezda izobraževalnih videov.

Ekipa na 404, Iza, Petra, Luka in Miha, je zadolžena za pripravo tako video kot pisnih vsebin in za montažo video vsebin. Ekipa z Red Pitaye pa je seveda na voljo za vsa dodatna vprašanja in videe tudi promovira.

Red Pitaya je ploščica, ki združuje vse glavne naprave, ki si jih želi štromar v svojem laboratoriju in je t. i. “Swiss army knife for engineers”. Tako postane osnovna oprema bolj dostopna tudi za tiste, ki opremo potrebujejo v “hišnih laboratorijih”.

Prvo video vsebino, ki zajema Kirchoffove zakone, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Kirchoff's Laws

Vikend načrtovanja Erasmus izmenjave na Portugalskem

Julija letos se sedem mentorjev iz 404 odpravlja na izmenjavo na Portugalsko. Gostili jih bodo v Makerspaceu Buinho, v pokrajini Messejana na jugu države. Osrednja tema izmenjave je Right to Repar ali iRepair. Poleg nas se bodo izmenjave udeležili tudi makerji oziroma izdelovalci iz Hrvaške, Italije in Turčije.

V aprilu se je naša mentorica Petra udeležila srečanja vodij posameznih skupin iz petih držav, kjer so se dogovorili o podrobnostih izmenjave.

Naj sveti naša luč, naj rastejo rastline na BF!

V sodelovanju z Biotehniško fakulteto in prof. dr. Nino Kacjan Maršić je naša razvojna ekipa (in nekaj praktikantov, ki so opravljali prakso pri nas v zadnjem letu) razvila in ustvarila pametne luči: luči z različnimi infrardečimi spektri, s katerimi lahko vplivamo na rast in razvoj rastlin v rastlinjakih fakultete. 

Luči lahko tudi od daleč krmilimo in so namenjene raziskovanju svetlobnih spektrov primernih za delovanje različnih rastlin.

Lapopsike bodo zdaj dozirane na kapljico natančno!

S podjetnicama Karmen in Nežo, ki sta ustvarili sadno-sladoledni imperij Lapopsi sodelujemo že praktično od samega začetka masovne proizvodnje. Naša razvojna ekipa z Rokom na čelu pomaga pri nabavi in vzpostavitvi različnih strojev in naprav, otrebnih za proizvodnjo sladoledov. Tokrat smo dobavili in vzpostavili stroj, ki s pnevmatskim sistemom natančno dozira lučke, ki bodo zdaj do kapljice natančno dozirane.

MOST - študentska izobraževanja

Delovno popoldne smo preživeli tudi s študenti ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, ki so nas obiskali z namenom, da se bolje spoznajo s procesom spajkanja, polaganja SMD-komponent na vezje in pripravo na pečko (reflow soldering). Pod Izinim in Petrinim vodstvom so se prek popoldneva iz prve roke seznanili s postopki ter s stroji v delavnici. Pripravljali so vezje za svoj Razkužilček, simpatično napravo, ki z UV-svetlobo razkuži masko. Vezje so sestavili in nato v laboratoriju testirali učinkovitost svoje naprave. Postopek in celotno napravo si oglejte v galeriji spodaj 😉

Življenje na 404

Juhuhuhu, poletje in (nekoliko omejena) druženja so tu! Tako kot naša zelenica je z majskimi sproščanji ukrepov nekoliko zaživel tudi 404 izven “delovnega časa”. Naši prostori so zopet izkusili malo spomladanskega čiščenja, pridobili pa smo tudi nekaj novih sodelavcev.

Zelenica pred našo hišo je bila po vročem poletju in hudi zimi že kar nujno potrebna osvežitve. Petra, Barbi in Rok so tako enega od svojih sobotnih dopoldnevov namenili urejanju zaplate zemlje pred delavnico, ki je po obilici dežja zažarela v svoji zeleni barvi, pred poletjem pa jo čaka še nekoliko tlakovanja. Poleg okolice, pa je manjšo prenovo doživela tudi notranjost – od podjetja HyperCut smo kupili nov laserski rezalnik, ter reorganizirali razvoj z novimi škatlami.

Z majem je v hišo zašlo tudi kar nekaj novih sodelavcev. Trenutno prakso pri nas opravljajo kar trije srednješolci in en študent. V sklopu delovne prakse imajo praktikanti možnost, da se naučijo dela s CNC laserskim rezalnikom, 3D tiska, dela s CNC rezkarjem, spajkanja SMD in THT vezij, dela z razvojno ekipo na področju strojništva in elektrotehnike, ter opcijo da se udeležijo brezplačnih internih izobraževanj. Poleg praktikantov pa smo zaposlili še dve novi sodelavki – Špelo, ki je prevzela naloge vodje in koordinatorke srednješolskih aktivnosti, ter Majo, vodjo in koordinatorko projekta mobilne delavnice Mobi.

Mesec pa smo zaključili z dvema internima dogodkoma: v petek 20. maja, smo sončno popoldne preživeli ob druženju z novimi člani ekipe, ki so končno tudi prejeli svoje mentorske šalčke, ter si jih nato sami podpisali in okrasili. Dan smo izkoristili tudi za posamično in skupinsko fotografiranje, ter razdeljevanje 404 majic, ki so pred kratkim dobile svežo podobo. Zadnji vikend v maju pa je bil namenjen učenju ter pisanju diplomskih, magistrskih ali seminarskih nalog – soboto in nedeljo smo skupaj preživeli na internem Diplomatonu, ki je za mnoge predstavljal uvod v študijsko izpitno obdobje.

Back To Top