skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Ponedeljkov Expresso // Zakorakajmo V Pomlad!
Direktorjeve misli

Marca smo v duhu spomladanskega čiščenja prototipe 3D-tiskalnikov za tisk farmacevtskih oblik preselili v nove laboratorije našega naročnika. Razvojna delavnica, ki je bila nekaj dni prazna, pa se na naše veliko veselje zopet polni z inovativnimi idejami uspešnih slovenskih startupov. Njim, skupaj z našo partnersko mrežo, ponujamo storitve hitrega prototipiranja, razvoja produktov in strokovnega svetovanja s področja tehnologije. V sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bomo v okviru projekta MOBI naše dejavnosti razširili v osrednjeslovenski regiji. Če je zadnje leto kdo namenil razmišljanju in snovanju idej, je sedaj čas, da se skupaj lotimo dela!

Že skoraj eno leto je, odkar smo začeli snovati naš projekt MOBI. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v sodelovanju z RRA LUR objavilo razpis za prijavo projektov za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja »LAS za mesto in vas«, sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). 

Gre za projekte, ki temeljijo na oblikovanju podporne skupnosti za tehnični razvoj v lokalnih skupnostih. Že dolgo časa gnetemo idejo o mobilni delavnici, delavnici na štirih kolesih, ki lahko prispe kamor koli, v kateri so poleg ročnega orodja tudi stroji, kot je 3D-tiskalnik ali laserski rezalnik. Končno smo jo obudili v življenje. Na 404 smo v sodelovanju s partnerji – iHELP, Turistično društvo Rača in Srednja šola Domžale – pripravili projekt MOBI. 

V lokalnih skupnostih občin Domžale, Mengeš, Trzin, Medvode, Vodice in Komenda želimo doseči večjo tehnološko pismenost, ki bi pripomogla k višji stopnji kreativnosti in inovativnosti na trgu. Izvajali bomo delavnice, obogatitvene projekte in svetovanje mladim podjetnicamkom in posameznikom s tehničnimi in poslovnimi idejami. Z mobilno delavnico bomo prisotni na raznoraznih lokalnih dogodkih, kjer se bodo lokalci lahko udeležili raznih delavnic in z nami delili tudi svoje lastne ideje za projekte, ki bi jih lahko izvedli v sodelovanju z nami.

Oglej si več na https://mobi.404.si/; projekt pofollowaj pa na IG: https://www.instagram.com/projektmobi/, kjer bomo v kratkem začeli objavljati zgodbo o prenovi kombija.

Pisanice tako in drugače

V pomladno obarvanem, predvelikonočnem mesecu marcu smo naši družini prisrčnih izobraževalno-ustvarjalnih kitov Moodiy dodali še enega novega člana: Jajce. Ideja zanj se je porodila ob pisanicah, ki v tem času krasijo naše mize. Velika noč je bila letos, čeprav v ožjem družinskem krogu, tako bolj izobraževalno osvetljena z vsemi mavričnimi barvami.

Spoznajmo trajnost skozi igro ali tehniški dnevi 404

404 letno izvede več kot 160 tehniških dni za vrtčevske otroke ter osnovnošolce v 4. in 6. razredu. Tematike nam niso tuje: tehnologija, trajnostni razvoj, zelene tehnologije, avtomatizacija, pridobivanje, shranjevanje in distribucija energije. Vse to zajemajo naši programi malaZETRa, ZETRa 4 in ZETRa 6, ki jih vsako leto sofinancira Mestna občina Ljubljana

Takšne ali drugačne tehniške dneve sicer izvajamo že kar nekaj let, s tovrstnimi programi pa sedaj drugo leto navdušujemo naše male ustvarjalce. V sklopu programov sodelujemo tudi z več kot 30 osnovnimi šolami in vrtci na področju Mestne občine Ljubljana.

V letošnjem letu smo ponovno pripravili nove vsebine. Tako se otroci v vrtcu na njim primeren način učijo koncepta algoritmov in programiranja s prikupnim robotom Cubettom, osnovnošolci pa se preko eksperimentiranja z DIY pametnimi rastlinjaki, našo DIY družabno igro Varčna občina ter pripomočki za učenje o električnem krogu srečajo s tematikami, ki jih spoznajo v šoli, pri nas pa nadgradijo z novimi izkušnjami. Seveda naše aktivnosti ne bi bile naše, če v programu ne bi bilo vsaj kanček programiranja, tokrat s platformo micro:bit, in 3D-modeliranja, kjer spoznavamo platformo TinkerCAD.

Se že veselimo srečanj na zabaven, a varen (!) način z več kot 3500 otroki.

Vse naše objave spremljajte na Instagramu.

Kako pa mi preživimo sobote?

404 poleg tehniških dni in celoletnih programov izvede za osnovnošolce vsakoletno več kot 50 sobotnih in počitniških delavnic, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana. Delavnice pokrivajo različna STEAM-področja, otroci pa na njih pogosto doživijo svoj prvi stik z raziskovanjem tehnologije v neformalnem izobraževalnem okolju. Sobotne delavnice so zasnovane tako, da lahko otroci poglobijo znanja, ki so jih pridobili v okviru pouka, izvedo marsikaj novega ter s sovrstniki in mentorji preživijo poučno-kreativno dopoldne.

S pomladjo smo vstopili tudi v “novo sezono” izvajanja teh zabavnih delavnic, ki so priljubljene tako med otroki kot med našimi mentorji in mentoricami. Poučno soboto so skupaj že preživeli ob izdelavi mavričnih pisank, mentorji pa že pridno pripravljajo nove vsebine. To pomlad nas tako čakajo še delavnica izdelave poliedrov, lov na zaklad, fliper delavnica, useless box, košopult, peka kruha in še mnoge. Spremljajte nas na naši spletni strani pod zavihkom Sobotne delavnice, kjer se lahko prijavite tudi na e-obveščanje.

Učenje je za vse starosti!

V zadnjem letu se je naša ekipa, z več kot 30 novimi mentorji in mentoricami, skoraj podvojila. Z novimi glavami seveda pridejo tako sveže ideje kot tudi novega znanja željni posamezniki. Na 404 verjamemo v peer-to-peer prenos znanja, ki ga poskušamo vključiti v čim več izobraževalnih aktivnosti, predvsem za študente in ostale odrasle udeležence. Predavatelji so po večini študentje, z večletnimi izkušnjami z določenih področij, ki imajo priložnost, da snov kvalitetno in s poudarkom na praktičnih nalogah predajo svojim sovrstnikom v bolj neformalnem izobraževalnem okolju.

Ta mesec smo po sproščanju ukrepov zopet zagnali program notranjih in zunanjih izobraževanj ter delavnic za odrasle, ki pokrivajo različna inženirska področja. Popoldne zadnje marčevske srede so se naše delavnice udeležili tisti, ki so si želeli kreativnega pristopa k reševanju vsakdanjih “korona težav”. Delavnica se je pričela s hitrim tečajem spajkanja, pridobljeno znanje pa so potem lahko udeleženci uporabili za izdelavo avtomatskega dozirnika razkužila, ki jim zdaj pridno služi pri rednem razkuževanju.

Začeli pa smo tudi z dvema spletnima tečajema. Prvi se je osredotočil na izdelavo vektorskih grafik, kjer so udeleženci spoznali, kako uporabljati različne programe in izdelati lastne vektorske grafike. Na enem od prihodnjih tečajev uporabe laserskega rezalnika jih bodo tudi “prenesli” v fizično obliko. Drugi, 8-tedenski tečaj, ki še poteka, pa bo prek vsakotedenskih srečanj pokril osnove 3D-modeliranja v programu OnShape, ob zaključku pa bodo udeleženci spoznali še 3D-tiskalnike in svoje izdelke tudi natisnili.

Leti, leti, leti - letalo!

Študentska ekipa Edvard Rusjan Team že vrsto let sodeluje na tekmovanju Design Build Fly (DBF) in redno domov prileti z nagradami. Podjetje HyperCUT je velikodušno podprlo njihov projekt in jim za ves potreben čas posodilo svoj veliki CNC-rezkar. Nova mrcina stoji v kotu v naši delavnici in redno se slišijo zvoki rezanja in vrtanja. Ekipa je z rezkarjem izdelala kalupe, s pomočjo katerih se nato izdela trup zelo lahkega brezpilotnega letala. Trup je narejen iz karbonskih vlaken; že izdelani deli trupa se sedaj laminirajo v delavnici poleg CNC-rezkarja.

Študentska ekipa je medse sprejela tudi nekaj dijakov. Za študente in dijake pa so v oktobru pripravili delavnico o karbonskih vlaknih in kako jih oblikovati – letos bo spet!
Navijamo za ekipo in jim v letošnjem (online) tekmovanju želimo veliko sreče! Vi pa jim lahko sledite na https://dbfslovenia.si/ ali Instagramu.   

Back To Top