skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Ponedeljkov Expresso // Ne čakaj Pomladi, Ne čakaj Na Maj!
Direktorjeve misli

Aprilske deževne dni vsako leto izkoristimo za strateško načrtovanje ter kritičen pregled tekočega in prihodnjega leta. Naše mentorje poskušamo čim bolj vpeti v delovanje organizacije, zato nam je njihov pogled na svoje delo toliko bolj pomemben. Kava z direktorjem je le ena izmed aktivnosti, s katerimi iščemo sveže poglede in ideje za naše delo. Letos žal le virtualna! V živo pa nadaljujemo s projekti za industrijo ter zaključujemo že odprte projekte. Več o njih v aprilskem Expressu.

PPU – Program profesionalnega usposabljanja

V tednu med 19. in 23. aprilom smo za učitelje pripravili več različnih delavnic in predavanj v sklopu Programa za profesionalno usposabljanje, in sicer v sodelovanju s prof. Jakličem s Fakultete za računalništvo in informatiko. Učiteljem smo predstavili ali jih dodatno navdušili ali pa jim predali še dodatna znanja za tematike, ki jih že poznajo. Tako so spoznali 3D-modeliranje, vektorsko grafiko, programiranje platform micro:bit ter Arduino. Za piko na i so bili nato 28. 4. vabljeni še k nam v delavnico, kjer so lahko v živo spoznali orodja in materiale ter naše didaktične pripomočke, ki jih soustvarjamo z otroki na naših aktivnostih.

V prihodnosti se lahko na usposabljanje prijavite tukaj.

Detekcija steklenih vial s senzoriko podjetja IFM

Novi projekt, pri katerem strojno označujemo steklene epruvete oziroma viale, je v polnem teku. Uporabljamo tehnologijo CIJ (Continuous Ink Jet), ki s pomočjo manipulacije magnetnega polja usmerja kapljice črnila v ustrezne konfiguracije. Podobno kot stari katodni zasloni! Da bi lahko uporabnika opozorili, ali je viala prisotna na izbranem mestu ali ne, pa uporabljamo kapacitivne senzorje. Te so nam prijazno posodili v podjetju IFM, skupaj s konfiguratorjem. Sedaj smo v fazi testiranj in izbora najprimernejšega izmed njih.

Več o podjetju: https://www.ifm.com/si/sl

Uvajanja, usposabljanja in novi mentorji

Peer-to-peer prenos znanja je na 404 ena ključnih komponent tako v organiziranih izobraževanjih za starejše kot v samem organskem delovanju organizacije.  Z namenom izobraziti nove mentorje tako na področjih, ki so neposredno povezani z njihovim delom, kot na področjih, ki jim omogočajo njihovo nadaljnje razvijanje, organiziramo serijo notranjih izobraževanj in uvajanj za ekipo. 

Uvajanja se predvsem nanašajo na pedagoške aktivnosti, kot so tehniški dnevi, in aktivnosti za vrtce, kjer se mentorji iz prve roke spoznajo s samo aktivnostjo kot “udeleženci” tehniškega dneva, ki ga kasneje izvajajo sami. Letošnje leto zopet pokrivamo vsebine tehnologije, trajnostnega razvoja, zelenih tehnologij, avtomatizacije, pridobivanja, shranjevanja in distribucije energije, otroci pa se z njimi spoznajo na zabaven način, skozi veliko namizno igro. Da pa je še malo bolj zanimivo, smo seveda vključili tudi kanček programiranja in 3D-modeliranja.

V naši delavnici se nahaja kar nekaj zanimivih in uporabnih strojev, ki jih lahko mentorji po želji uporabljajo, a se morajo pred uporabo seveda najprej usposobiti zanje. Aprila smo tako še naprej izvajali izobraževanje za 3D-modeliranje (ki je predpogoj za uporabo 3D-tiskalnika), hkrati pa smo izvedli tudi dve usposabljanji za stroje – usposabljanje za laserski rezalnik in stružnico. Mentorji imajo sedaj možnost prosto vaditi na strojih, nato pa jih čaka še preizkus.

Interno komuniciranje – KIK konferenca in mi

Udeležili smo se KIK konference. Super priložnost za pridobivanje novih znanj prek izkušenj najboljših. 22. aprila 2021 je potekala prva Konferenca internega komuniciranja KIK. Zbrali so se strokovnjaki in praktiki internega komuniciranja in nas seznanili z mednarodnimi trendi v stroki in z zglednimi praksami internega komuniciranja v domačem okolju. Dogodek je podkrepila poslovna sekcija s poudarkom na sodobnem digitalnem internem komuniciranju. Hvala ekipi KIK za spoznanje, da ni vedno potrebno na tisoče evrov, temveč da sta včasih dovolj le dobra ideja in peščica zavzetih, da pravo sporočilo pride do pravih ljudi.

Več o konferenci na: https://kik-konferenca.si/

Kaj pa mi? Trudimo se! Z vami, našimi podporniki, partnerji, simpatizerji in strankami. Z našimi mentorji, demonstratorji, razvojniki, koordinatorji, operativci in ostalimi zaposlenimi. Pa seveda med sabo v ekipi. V teh letih smo ugotovili, da je učinkovita interna komunikacija ključ do uspeha. Stroje smo vedno popravili, produkte smo sestavili, aktivnosti izvedli in storitve opravili. Vsakič znova pa smo ugotovili, da se je kaj zalomilo, če se nismo dobro zmenili!

Zdaj znamo bolje. Imamo Slack za komunikacijo, v katerem je več kot 100 različnih kanalov. Imamo redne ekipne sestanke. Trudimo se z motivacijskimi in teambuilding aktivnostmi. V projekte vključujemo tudi nove ljudi, jih učimo in delamo v ekipi. Trudimo se, da se ljudje dobro počutijo in povedo, kaj jim je všeč in kaj ne, na vsakodnevni bazi in na Kavah z direktorjem. Na vsakem sestanku core ekipe imamo čas za kudos.

Vemo, da je vedno prostor za izboljšave in da bomo celo 404 življenje gradili odnose in se učili komunicirati. Super bo, komaj čakamo!

Astadot, 3D tisk prehranskih dopolnil

3D-tisk zdravil in prehranskih dopolnil nas spremlja že od samega začetka. Od leta 2016 razvijamo namenske sisteme za 3D-tisk farmacevtskih pripravkov. V 2019 smo za podjetje InnoBEM zasnovali in izdelali 3D-tiskalnik za tisk prehranskega dopolnila CeBeDOT. InnoBEM pa je na trg v tem mesecu lansiral nov produkt AstaDOT, ki ga prav tako izdelujejo na naših tiskalnikih.

Več o njem si lahko preberete na https://www.facebook.com/AstaDot-105451578279859/ , kjer ga lahko tudi naročite.

Strateški sestanki za spletno stran in razvojni oddelek

Dobro vemo, da je za trajnost in stabilnost organizacije potrebno strateško delo. V aprilu smo se sestali in skozi možgane so nam vihrale različne misli, vse z namenom, da:

  1. Oplemenitimo našo spletno stran:
    Naša spletna stran je vedno bolj zasičena. Bolj ko rastemo, več aktivnosti izvajamo, več mejkamo in napredujemo v poslovnem svetu. Tako tudi naša spletna stran raste, pridobiva nove in nove strani, podstrani, vsebine. Da jo naredimo malo bolj pregledno, smo se odločili nekoliko predrugačiti njeno strukturo in vsebine. Kdaj lahko pričakujete našo novo stran? Kmalu 🙂
  2. Opolnomočimo razvojni oddelek:
    Razvojni oddelek je nastal iz želje po novih znanjih, ustvarjanju tehnoloških rešitev za tehnologijo in da nekoliko finančno podpremo še izobraževalni del. Letno tako pridobivamo nove projekte, predvsem s področja 3D-tiska in sploh za prehrambeno industrijo in farmacijo. Svoje delo želimo še nadgraditi, se še bolj posvetiti trženju in vpeljevanju novih mentorjev ter pripraviti celovito ponudbo naših storitev.
Podjetno naprej

TV Slovenija 1, 19. 4. 2021: 

O tem, da smo Slovenci narod inženirjev, inovatorjev in pionirjev v oddaji Podjetno naprej: Mediade skupaj z Zavodom 404.

Edita Krajnović je inovatorka, motivatorka in strokovnjakinja na področju vsebinskega marketinga in strategije, ki se rada uči in rada poučuje. Po študiju ekonomije je poklicno pot začela v akademskem okolju, nato je nabirala izkušnje kot menedžerka v slovenskih podjetjih, leta 2005 pa je sprejela izziv, stopila na samostojno podjetniško pot in soustanovila podjetje Mediade. Med drugim je vodja metodologije izbora Zlata nit in Gazela, predavateljica, avtorica številnih strokovnih člankov o vodenju, soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!, družbeno odgovorne kampanje Inženirka leta, idejni vodja slovenskega kvIZUMA.

V letošnjem letu smo z Edito sodelovali pri različnih projektih, med drugim pri Diplomatonu in preko promocije našega novega produkta, ki se imenuje Moodiy. Hvala, Edita, za to priložnost, da smo lahko svoje inovacije in ideje pokazali tudi svetu.

Naša Barbi Seme je povedala, kaj je bil navdih za naš produkt, pripravili pa smo tudi kratek pregled njegovega nastajanja v naši delavnici. 

Poglejte si!

https://www.rtvslo.si/tv/oddaja/173251267

Kava z direktorjem

Velika ekipa prinaša s seboj bolj razgibano in dinamično delovno okolje, več znanja in nove pristope k reševanju izzivov, a hkrati za nas kot organizacijo predstavlja prav posebne izzive. Prizadevamo si namreč za dobro počutje mentorjev in mentoric, vključenost v organizacijo in organizacijsko kulturo ter gibljivo okolje, ki se neprestano izboljšuje, a se ob tako veliki ekipi pogosto kakšen komentar, predlog ali pohvala izgubijo v množici. Zato imajo vsako pomlad novi in stari člani kolektiva priložnost, da se z našim direktorjem Rokom usedejo na kavo, ob sproščenem pogovoru podajo lastno razmišljanje o aktivnostih, ekipi in delu ter predlagajo izboljšave ali izpostavijo dobre prakse. Na podlagi pogovorov poskušamo poskrbeti za bolj prijetno okolje, hkrati pa želimo, da se mentorji počutijo slišane in vključene v vseh delih 404.

Back To Top