skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Ponedeljekov Expresso // Sodelovali Smo!
Direktorjeve misli

Šolsko leto 2020/21 je leto velikih izzivov in hitrih sprememb, na katere se moramo nevladne organizacije hitro prilagoditi. Za 404 je to obdobje še posebej burno, zato smo toliko bolj ponosni na dejstvo, da se v času epidemije nismo ustavili. Še več – zadnjih šest mesecev smo skupaj z večjo mentrosko ekipo ter novimi in starimi poslovni partnerji in šolami povečali obseg naših aktivnosti. Hvala vsem, ki nam zaupate!

V šolsko leto 2020/2021 smo vstopili polni energije, z novimi člani mentorske ekipe, prenovljenim in nadgrajenim mladinskim programom MOST, ki sedaj vključuje tudi delo s študenti in drugimi začrtanimi programi, ki jih lahko izvajamo tako v živo kot preko spleta.

Mi pa ustvarjamo!

V oktobru smo priredili Show&Tell dogodek. Že večkrat smo se znašli v situaciji, ko smo naredili res fantastične izdelke in doživeli enkratne uspehe, pa smo o tem “pozabili” poročati. Tokrat smo se odločili, da se bomo bolj potrudili in svoje delo pokazali svetu. S tem namenom je nastal Show&Tell, na katerem smo predstavili naše 404-projekte, tako mladinske kot tiste za otroke, pa seveda tudi zgodbe, ki jih piše naš razvojni oddelek.

Naredili smo nekaj LED-značk, predstavili robota, letalo in raketni pogon ter obiskovalce navduševali nad tehnologijo. Priložnost smo izkoristili še za mreženje in povezovanje skupnosti 404, ki se eksponentno širi.

Hmmm, kaj pa, če bi študentje svoje diplomske naloge povezali s problemi industrije?

Z novimi idejami pridejo tudi nova partnerstva in poznanstva. Na kavo smo se usedli z Edito Krajnovič in se tako povezali s podjetjem Mediade, ki “z znanjem in energijo ustvarja povezave med posameznikom ali organizacijo ter tistimi, na katere želi vplivati: kupce, sodelavce, javnost ali medije”. Skupaj smo v novembru otvorili čisto nov projekt Diplomaton. 

Diplomaton predstavlja novo priložnost za povezovanje podjetij z mladimi preko diplomskih in magistrskih nalog, ki temeljijo na realnih izzivih dela v gospodarstvu. Prvi partnerji, ki so soustvarili prvi dogodek, zdaj delajo z mladimi preko praks, dela na projektih in priprave diplomskih nalog. Trenutno nastajajo kar tri diplomske naloge, ki so neposredno povezane z izzivi, ki jih rešujejo podjetja Dewesoft, Kolektor in Hidria na inovativen način.

Ker smo skupaj močnejši, smo se na projektu povezali še s študentsko organizacijo EESTEC LC Ljubljana in Kariernimi centri UL.

Ima(mo) jo! Diplomo!

Naša mentorica Petra je diplomirala! V sklopu sodelovanja s podjetjem Vip Virant je razvila vgrajeni sistem za nadzor kvalitete v proizvodnem procesu izdelovanja kablov za avtomobilsko industrijo. Med delom je s pomočjo mentorice tudi izoblikovala temo diplomske naloge, saj jo, kot pravi, “zelo zanima področje vgrajenih sistemov in IoT”. V okviru projekta je izdelala elektronsko vezje, ohišje in uporabniški vmesnik, da lahko z napravo upravljajo delavci v proizvodnji. Svoje diplomsko delo je uspešno zagovarjala in si prislužila najvišjo oceno.

Matematika, orodje vsakega inženirja

Glede na to, da našo mentorsko ekipo v večini sestavljajo bodoči inženirji in inženirke, smo želeli njihove zgodbe o študiju predstaviti dijakom preko dogodka “A je na inženirskih faksih res ful matematike?”. Neformalni informativni dan je tako mladim predstavil področje inženirstva, inženirskega poklica in znanja, ki ga kot študent lahko pridobiš. Pogovarjali smo se tudi o prostočasnih aktivnostih in zanimivih prigodah naših mentorjev in mentoric.

Kaj pa se je dogajalo v razvoju?

Čeprav so se naše izobraževalne aktivnosti preselile na splet in se je otroški smeh, medtem ko so delavnice užile nekoliko miru, slišal le preko popoldanskih video klicev, je naš razvoj kar kipel od življenja. No, v resnici ni bil samo razvoj, saj smo se zaradi primerne varnostne razdalje razselili po vseh kotičkih delavnic, pisarn in učilnic. Začeli smo kar nekaj zanimivih razvojnih projektov, na katerih lahko delajo naši študentje, ki se želijo preizkusiti v realnih izzivih gospodarstva.

WOOL2LOOP

V letu 2019 smo postali eden izmed partnerjev projekta WOOL2LOOP, katerega cilj je predelava izolacijske mineralne volne iz gradbenih odpadkov. Naša naloga v mednarodnem konzorciju 13 partnerjev je izdelava 3D-tiskalnika za tisk merilnih epruvet. Zadnje pol leta smo aktivno pripravljali mešanice in preizkušali njihove fizikalne lastnosti ter pripravljali vse potrebno za konstrukcijo novega 3D-tiskalnika.

3D-TISKANJE

V zadnjih mesecih smo svoje delovanje razširili še na področje farmacije. Pridružila se nam je študentka farmacije, ki testira različne formulacije gelastih pripravkov. Iščemo namreč primerno obliko, ki bi omogočala stabilen 3D-tisk in v katero bi bilo moč vgraditi zdravila ali prehranska dopolnila.

VISION ANCHOR

Ekipa slovenskega start-upa VisionAnchor (SeaVision) je prepričala žirijo Agencije za evropski globalni satelitski navigacijski sistem v tekmovanju MyGalileoSolution in zmagala. Ponosni smo, da lahko rečemo, da smo pri realizaciji prototipa sodelovali tudi mi – naš mentor Matic Tomaževič, 20-letni študent strojništva in mojster konstruiranja, je z mladimi podjetniki sodeloval pri realizaciji ohišja. Produkt vključuje sistem, temelječ na boji, ki je pripeta na sidro in povezana s podvodno kamero. Preko povezave Wi-Fi se boja lahko poveže s pametnim telefonom, kar omogoča uporabniku, da lokacijo sidra spremlja kar preko le-tega. Vgrajen ima tudi varnostni sistem, ki v primeru, da se sidro premakne, sproži alarm in omogoča takojšnje ukrepanje.

Moodiy

V pozni jeseni je, po mesecih intenzivnega dela, luč sveta zagledal naš prvi produkt – Moodiy. V treh prikupnih oblikah: Blak, Č’bela in Diajuaj (kasneje še božično obarvana Bunka). Moodiy spodbuja kreativnost in pomaga narediti prvi korak v svet tehnologije, ki je pogosto zastrašujoč. Gre za izobraževalno-ustvarjalni kit, ki nam mehko in prisrčno odpira svet elektronike in računalništva, spodbuja ustvarjalnost in naredi naše večere še barvitejše. Več o njegovi zgodbi, ki je z nami že skoraj od začetka 404, si lahko preberete tukaj.

Back To Top