skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
Zagugaj Se V Pomlad

Življenje v samoizolaciji ni enostavno za nikogar. Vsi smo že malo naveličani, želimo si družbe in popestritve vsakdana. Dan je podoben dnevu, ponedeljek torku, torek sredi in tako naprej. Da bi prekinili ta začaran krog, ti predlagamo, kako si lahko malo popestriš nov dan. Izdelaj gugalnico in se zagugaj! Izdelava je zelo enostavna, pritrdiš pa jo lahko na drog za delanje zgibov ali pa na močno in karseda ravno vejo na bližnjem drevesu. Zabava za majhne in velike zagotovljena! 😊

Zagugaj se v pomlad

 1. Potrebuješ: 
  – sveder za les 9 mm
  – električni vrtalnik
  – desko dimenzij cca 40 cm x 15 cm
  – 2 deski za podlogo
  – 4 pomožne vrvice dolžine cca 2,5 m
  – ravnilo
  – flomaster
  – odraslo osebo za vrtanje lukenj
 2.  Postopek izdelave
  Vzameš desko, ki jo boš uporabil za gugalnico in v vogalih označiš štiri točke, skozi katere boš zvrtal luknje. Za pomoč pri vrtanju prosiš osebo, ki je vešča vrtanja z električnim vrtalnikom. Zvrtaš luknje, nato vzameš pomožno vrvico in na enem koncu vrvice narediš vozel osmico. Krajši konec vrvi potegneš skozi luknjo in vozel vpleteš ter ga zategneš. Enako narediš z vsemi pomožnimi vrvicami. Gugalnica je gotova. Sedaj jo moraš le še privezati na drog ali močno vejo bližnjega drevesa. Tu priporočamo vozel šestico.
 3. Vozla, ki smo ju uporabili pri izdelavi
  1. Osmica
   Osmica je vozel, s katerim se sicer privežeš na plezalni pas.
   vpletena osmica
   Najprej narediš osmico, nato pa en konec vrvi potegneš skozi dve zanki plezalnega pasu (pri nas skozi desko, v katero smo zvrtali luknjo) in vozel še vpleteš.
   2. Šestica
   Šestica je najbolj enostaven vozel, ki si ga lahko zamisliš. Mi smo naredili šestico z dvema pramenoma vrvi pri pritrjevanju gugalnice na drog.

Izdelavo nekaj najbolj uporabnih vozlov pri plezanju si lahko ogledaš v tem videu.

Back To Top