skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
#ostanidoma In Speči Bombetke Za Burger

V zadnjih dneh se je vsem spremenilo življenje, pa naj bodo to kratkotrajne ali dolgotrajne spremembe. S karanteno smo pridobili veliko časa doma, ki ga lahko porabimo za zaslužen počitek, naloge, ki jih želimo opraviti že dolgo, pa nikakor nismo našli časa, družabne igre, ali pa za ogled letošnjih Oskarjevih nagrajencev. 

Sedaj imamo priložnost, da uporabimo stara znanja in pridobimo nova, ter da se naučimo novih veščin. Kuha in peka sta življenjska veščina, ne samo, da naredimo slastno hrano, temveč je tudi odlična za delo z rokami in raziskovanje različnih tekstur, ter vplivov vročine na živila.

Peka kruha je (kot kaže glede na pomanjkanje kvasa v slovenskih trgovinah) te dni zagotovo tematika gospodinjstev. Zato smo se odločili pripraviti kratek tutorial, kako lahko je v resnici speči bombetke.

Oglej si video in presodi sam_a.

#ostanidoma in speči bombetko za burger

Kaj vemo o kruhu iz kvašenega testa?

Kdaj smo ljudje začeli peči kruh?

Spletna stran NPR: 14000 year old piece of bread rewrites the history of baking and farming

V državi Peru so našli kos kruha, starega več kot 14000 let. Najdba potrjuje, da so bili naši predniki tudi peki – celo preden so postali kmetovalci!

Kids Try 10,000 Years of Bread | Epicurious

Otroci preizkušajo kruh, ki je narejen po receptih iz različnih zgodovinskih obdobij. 

Zakaj in kako pravzprav nastane kruh?

How Does Bread Rise?

Kateri procesi pravzaprav potekajo v testu, da testo vzhaja?

Kaj so temelji peke dobrega domačega kruha?

Spletna stran Odprta kuhinja: 8 temeljev peke dobrega domačega kruha

Članek opisuje ključne dejavnike, ki poskrbijo, da je kruh dober in zdrav.

Kakšne vrste kvasa poznamo in za kaj jih uporabljamo?

Spletna stran The Spruce Eats: 8 Types of Yeast for Baking, Cooking, and Brewing

Kvas se uporablja za peko, kuho in varjenje (piva).

Kaj je gluten in zakaj se ga nekateri izogibajo?

Is Gluten that bad for your health? | The Science

Gluten je beljakovina, ki poskrbi, da se molekule ogljikovega dioksida ujamejo v testo in tako naredijo bolj mehak kruh. Nekateri glutena ne jedo, saj vpliva na njihov prebavni trakt ali imajo celiakijo. 

Ljubim kruh. Hočem še.

Peter Reinhart: The art of baking bread

Super TED Talk o peki kruha.

Simple Soda Bread - Gordon Ramsay

Preprost recept, kako speči kruh, kjer namesto kvasa uporabimo pecilni prašek.

How To Make Focaccia | Jamie & Gennaro

Focaccia je poseben italijanski kruh, ki je značilen po slanem okusu in olivnem olju.

How-To: Make Homemade Pizza with Frank Pinello

Pssst, pica kruh je tudi kruh!

#jazsemmaker

Maker je vsak, ki vidi priložnost za ustvarjanje in jo izkoristi. Iz situacije si ustvari priložnost za učenje in raziskovanje. Četudi ne sledi receptu ali navodilom, Makerja to ne ustraši. Pogumno preizkusi in se nauči iz prakse.

Everyone is a Maker, but not everyone has access | Mark Barnett | TEDxSanAntonio

“Makerspace is a space where people can make stuff! /…/ A makerspace is a very unique environment where people can learn to create, fabricate and imagine.”

Mark Barnett je svetovalec s področja STEM in Maker skupnosti v izobraževanju, ki se ukvarja z izobraževanjem v tehnologiji, ki ga želi narediti dostopnega vsem.

Back To Top