skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
#ostanidoma In (p)ostani Maker

Upam, da tisti, ki nas berete, (p)ostajate zdravi doma. Kot najverjetneje še nikoli do zdaj, smo v zadnjem tednu preplavili splet. Iščemo informacije, stike, zabavne vsebine in ideje kako najbolje izkoristiti ta čas. Na 404 je delavnica trenutno omejena zgolj na par posameznikov, ki razvijajo zaščitno opremo in zdravstvene pripomočke. Veliko nas je doma, a kot vedno smo polni maker-skega duha.

Predlogov, kaj lahko sedaj počnemo, imamo v izobilju. Odlični ustvarjalci na platformah kot so YouTube, Instructables, makershare, Thingiverse, GitHub delijo svoje projekte, nas učijo in spodbujajo, da se lotimo česa podobnega ali pa prav takšnega tudi sami. Ker lahko v tej poplavi hitro zabredemo v dolge ure brskanja, se odločamo, najdemo spet kaj še bolj zanimivega, na koncu pa ne vemo več kaj izbrati, smo na 404 v lovu za vsebinami, aktivnostmi in projekti, ki se nam zdijo še posebno zanimivi. Upamo, da bo komu od vas naš seznam prikrajšal čas.

Kurzgesagt – In a Nutshell / The Coronavirus Explained & What You Should Do

O COVID-19 verjetno vemo že vsi zelo veliko, a vseeno delimo Kurzgesagt video, ki to lepo ilustrira in povzame v videu The Coronavirus Explained & What You Should Do. Podnapisi so dostopni tudi v slovenščini (nastavite jih neposredno na video nastavitvah, spodaj desno v okencu videa z ikono koleščka, kjer kliknete na subtitles in izberete Slovenian).

Physics girl / HOME CHALLENGE: 20 Easy Experiments in 5 mins for Bored Adults and Kids at School Inside

Dianna Cowern je dekle fizike. V času #ostanidoma je ustvarila zabavno tekmo sama s sabo, da izvede 20 eksperimentov v 5 minutah. Kolikor je njena tekma napeta, je tudi zabavna! Kar pa je najbolje, vse eksperimente lahko naredimo tudi sami doma in jih doživimo v živo!

DaveHax / How to Make a Non Stop Heron’s Fountain

Tudi Dave je eden tistih YouTuber-jev, ki nam pokažejo in pojasnijo zanimive eksperimente. Heronova fontana je nekaj kar lahko prav tako izdelamo doma in opazujemo silo stisnjenega zraka na zelo očarljiv način. Kako deluje in kdo je bil Heron? To je lahko fantastičen popoldanski projekt.

The Bob Ross Challenge

Tisti, ki radi vihtite čopiče, lahko sprejmete Bob Ross izziv. Na slovenski televiziji Bob Rossa sicer nismo gledali, a velja za slikarsko legendo s serijo v kateri nas vodi korak za korakom do običajno zelo lepe krajine. The Bob Ross Challenge je nastal kot humanitarna akcija za zbiranje sredstev v boju proti limfomu in levkemiji.

Shake Generator

Nekateri imamo doma kaj stare elektronike in par elektronskih elementov. Z nekaj osnovnimi se lahko lotimo zelo zabavnega in uporabnega projekta. Izdelamo lahko enostaven linearni generator za napajanje svetilke, poznamo ga tudi pod imenom Faradayeva svetilka. Na spletu najdemo ogromno naredi sam (DIY) primerov in mi navajamo dva. Drugi je nekakšna nadgradnja s tatom Joulov (Joule thief), kar pa je lahko že projekt sam po sebi.

Delimo

Z vami pa delimo vabilo k sodelovanju na Tednu digitalnih veščin, ki poteka prav ta teden. Sedaj je čas, ko smo vsi doma za računalniki, resnično primeren, da pridobimo nove digitalne veščine ali utrdimo tiste, ki jih že imamo.

Simbioza Genesis, socialno podjetje, kot nacionalni partner kampanje All Digital Week 2020 – Teden digitalnih veščin 2020, skupaj z evropskimi partnerji mreže All Digital poziva in vljudno vabi, da se letošnji kampanji pridružite tudi vi, in sicer tako, da se online naučite vsaj ene digitalne veščine. Seznam možnosti je neskončen. Morda se naučite kako opraviti videoklic, retuširati fotografije, kako narediti tabelo v Excelu, se naučite kakšen dober Word Trik oziroma se naučite kako razlikovati informacije od dezinformacij na spletu. Morda se odpravite na vaš prvi obisk virtualnega muzeja, se pridružite drugim v prepevanju, se udeležite spletnega seminarja itd. Vaše na novo usvojeno znanje objavite na družabnem omrežju, označite s hastagom #Learn1ThingDigital ter delite.

Mreža All Digital je za vas na globalni ravni zbrala različne sezname in povezave, ki vam bodo pri tem pomagale in vam povečale vaše znanje in zavedanje o številnih možnostih, ki vam jih prinaša varna uporaba medmrežja in drugih informacijsko komunikacijskih tehnologij. Priporočene sezname najdete tukaj. Simbioza Genesis, socialno podjetje pa bo v Tednu digitalnih veščin na Simbioza Facebook strani objavljala video tutoriale s poučnimi vsebinami ter druge relevantne vsebine in povezave.

#jazsemmaker

Maker, Makerspace, Maker kultura. V Sloveniji to dobro poznamo, pa čeprav ne nujno pod besedo Make in Maker. Veliko nas ima doma delavnico ali sobo za ustvarjanje, vsaj predal s pripomočki in orodji s katerimi popravljamo, izdelujemo, ustvarjamo. V zadnjih treh letih, poteka v Ljubljani Maker Faire, sejem z delavnicami in predavanji, ki predstavlja posameznike, skupine in podjetja ter njihove produkte in ideje. Skozi to vključevanje v globalno Maker kulturo pa smo v manjši zagati. Nismo prepričani, če imamo v slovenščini primerno ustreznico za besedo Maker. Je to ustvarjalec/-ka, izumitelj/-ica, stvaritelj/-ica, izdelovalec/-ka, morda pa kar vse skupaj? To nam odpre novo vprašanje, kdo je Maker, smo to vsi? Kako široko lahko gremo z definicijo, da ima beseda še vedno pomen? Kdaj smo Maker-ji, kaj je tisto, ki te naredi Maker-ja? Kaj to predstavlja za vsakega posameznika? Da bi lahko podali čim boljši opis Maker-ja, se obračamo na vas. Izpolnite spodnji obrazec in nam pošljite svojo definicijo Maker-ja. Iz vseh prejetih, bomo poskusili izluščiti bistvo, kdaj in zakaj je nekdo Maker.

O Maker-jih nam veliko povesta tudi Adam Savage, ki ga večina najbolje pozna iz MythBusters ter Dale Dougherty, CEO Maker Media, ki ga nekateri označujejo za očeta Maker gibanja.

Back To Top