skip to Main Content
"Vzgajajmo ustvarjalce, ne le uporabnike tehnologije."
First Global Slovenija

Dijaki in dijakinje Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana se od leta 2017 vsako leto udeležujejo vsakoletnega svetovnega dogodka, ki ga organizira FIRST Global in pri skoraj dveh milijardah mladih vzbuja strast do znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike.

Kaj pa sploh je FIRST Global Challenge?

Gre za mednarodno tekmovanje v robotiki, ki vsako leto poteka v drugi državi. Dogodek poteka v obliki “olimpijskih iger robotike” – reprezentančna ekipa dijakov med 14 in 18 let na tekmovanju z lastnim robotom zastopa svojo državo.  Skupine si tekom tekmovanja skupaj prizadevajo za dokončanje nalog v obliki igre, ki se vsako leto osredotoča na enega izmed večjih svetovnih problemov, vključno s 14 velikimi izzivi za inženirstvo. Namen tekmovanja je spodbujanje razumevanja in sodelovanja med mladimi z različnimi ozadji, jeziki, religijami in običaji.

The FIRST Global Challenge je resnično mednarodni dogodek, saj je na tekmovanju tekom let sodelovalo že več kot 190 držav.

2018

Leta 2018 se je izziv FIRST Global Challenge osredotočal na problematiko “Energy Impact”. V sredini avgusta se je mladina s celotnega sveta srečala v Areni Ciudad de Mexico v Mexico City-u in se udeležila druge izvedbo tega mednarodnega dogodka. Slovenska ekipa je na tekmovanju izmed 161 skupin zasedla 53. mesto.

2019

Tematika s katero so se soočale ekipe FIRST Global Challenge 2019 je bila “Ocean Opportunities”. Vsako leto milijoni ton človeških odpadkov končajo v svetovnih oceanih, kar negativno vpliva na morsko življenje in na svetovno prebivalstvo. Izziv je naslavljal to problematiko z namenom izobraževanja o onesnaževanju in ohranjanja morskega življenja, ekipe pa so spoznavale resnične izzive, povezane s čiščenjem svetovnih oceanov.

V oktobru 2019 je tako ekipa nadobudnih dijakov odpotovala v Dubaj, kjer so v nekaj dneh tekmovanja s svojim robotom tekmovali v igrah, ki so temeljile na pobiranju žogic iz igralnega polja, ter tekom dogajanja sodelovali z ekipami Džibutija, Papua Nove Gvineje, Vietnama ter Litve. Tekmovanje so zaključili z odličnim 81. mestom.

2020

V letu 2020 so se organizatorji odločili, da zaradi svetovne epidemije ne bodo organizirali svetovnega srečanja ekip, a je tekmovanje na temo “Connecting Communities” vseeno potekalo v obliki petih tehničnih in dvajsetih socialnih izzivov v duhu FIRST-a, prav tako pa so potekale tudi videokonference na temo znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike (STEM), kjer so lahko mladi poslušalci postavili svoja vprašanja. Dijaki so tekom tekmovanja reševali tedenske izzive, v sklopu katerih so reševali tehnične izzive, preizkušali svoje fotografske in snemalne sposobnosti ter redno objavljali izzive na svoja socialna omrežja. Leto so zaključili z uvrstitvijo na 143. mesto.

Back To Top